Rapska arheološka staza duga 40 kilometara

10.03.2021.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Rapska arheološka staza

Rapska arheološka staza

Foto: Stanko Čulina/Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Polazeći od ideje muzeja na otvorenom, na otoku Rabu razvijen je projekt "Rapske arheološke staze". Projekt tako objedinjava prastare, još antičke staze s pučkom arhitekturom i arheološkim lokalitetima. U doba korone silno je porasla želja ljudi da se vrate netaknutoj prirodi, a upravo to pružaju im rapske arheološke staze.


Galerija
Rapska arheološka staza, Foto: Stanko Čulina/regionalni dnevnik/IMS/HRT
Rapska arheološka staza, Foto: Stanko Čulina/Regionalni dnevnik/IMS/HRTRapska arheološka staza, Foto: Stanko Čulina/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Prekrasnu panoramu Rajske plaže u Loparu možete doživjeti samo iz zraka. Ili s jedne od rapskih arheoloških staza. Projekt je to osmišljenih poučnih staza u doba pandemije i sve veće želje turista da se vrate netaknutoj prirodi.

- Mi smo uredili tri pučke staze kojima se prezentira arheološka,sakralna i etnografska baština prikrivena u netaknutim krajolicima, naglašava Tonka Kavran, voditeljica projekta Centar za kulturu Lopar.

Capo fronte, Espario, Frux... Tri se poučne staze protežu na 40 kilometara uzduž i poprijeko otoka Raba. Na 34 lokacije prezentira se baština otočana: od suhozida do rudnika boksita. Edukativni panoi vode posjetitelje.

- Tijekom kreiranja ovog projekta, određene turističke agencije specijalizirane za out door turizam, biciklizam, pješačenje, kreirale su svoje aranžmane upravo na temelju Rab archaeological traces, naglašava Luka Perčinić,voditelj marketinga TZ grada Raba.

- Imamo preko 100 kilometara pješačkih i biciklističkih staza i ovaj projekt je u biti objedinio svu tu infrastrukturu na otoku Rabu, govori Marin Mušćo, direktor TZ Lopar.

Ovo je Premužićeva staza. Remek-djelo suhozidnog graditeljstva. Proteže se od Lopara do Supetarske Drage.

Prezentirani su lokaliteti koji potječu od prapovijesti pa do 30 godina 20.stoljeća.Radi se po prapovijesnim građevinama, grobljima, antičkim vilama naglašava Tonka Kavran, voditeljica projekta-Centar za kulturu Lopar.

Dostupna je i interaktivna mobilna aplikacija. Ovaj projekt tako je spoj nedirnutih krajolika, kulturne baštine, atraktivne aplikacije za gosta 21. stoljeća. Novi je to vid "ekološkog turizma nakon epidemioloških mjera."Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!