Rapskim plažama nekad su hodali leopardi i megaovce

05.09.2021.

16:54

Autor: Nikolina Gerek/More/HRT

Šetnja kroz povijest

Šetnja kroz povijest

Foto: More / HTV

Bura i jugo donijeli su Rabu prepoznatljivu raznolikost. Izoliranost od kopna ovdje je bogatstvo, a geološke priče izviru iz svakoga lapora i vapnenca. Gotovo stotinjak kilometara geoloških staza, od ruba do ruba otoka, dodiruje more.

- Ako se želite kupati na pješčanoj plaži, onda odete na Lopar. Ali ako hoćete se malo popeti i otići negdje na mir i tišinu, onda odete na Fragu - tamo su lijepe livade, šume, mir i tišina. Ili odete recimo na Kalifront gdje je isto šuma koja se čuva da bi ostala kakva je bila - tamo su i životinje. Tako da ima za svakoga ponešto, kaže Marina Čalagović iz Geoparka otoka Raba.

U uvali Ciganka u Loparu, najpoznatijem po pješčanim plažama živi se tzv. "Outdoor" turizam. Otkako je osnovan Geopark i pokrenut arheološki projekt turisti zadovoljni pa su i ove sezone popunili sve loparske smještajne kapacitete.

- Pješčani oblici, zanimljive pješčane piramide. Turisti dok šetaju do svojih plaža mogu uživati u prekrasnim krajolicima. Zašto pješčane plaže? Zato što na ostatku otoka dominira obični vapnenac, a poluotok Lopar je od pješčenjaka - tzv. lapora. Kad pada kiša, erozijom - sitne čestice odlaze u more koje ih onda vrača natrag na žal. Tako nastaju pješčane plaže, objašnjava direktor TZ-a Lopar Marin Mušćo.

Stari stanovnici - mega ovca, leopardi i bizoni 

Tomu svjedoči i geolog Tihomir Marjanac koji uživa u stručnim šetnjama Loparom. Pješčane priamide opstaju, kaže - jer na njima rastu brnistra, mirta i smreka. Ti grmovi stabiliziraju tlo i sprječavaju eroziju. U kanalu između Raba i Malog Lošinja sedamdesetih su godina pronađene velike kosti mamuta, a geolozi svjedoče i o nizu drugih životinja koje su nastavale ovaj kraj.

- Lokalni ljudi koji su tamo uzgajali ovce su kopajući lokvu za pojilo, našli vreću sa čudom kostiju. Među kojima jednu posebnu, rijetku vrstu, a to je megaovca iliti gigantska ovca koja je bila veličine nosoroga. Iz nju su bile još i kosti jelena, kosti medvjeda, kosti divlje mačke, leoparda, konja i bizona, dodaje Marjanac.

Pijesak s Lopara nije s Raba

- Ovaj pijesak s Lopara dovezen je jednom starom rijekom. Prije 40 milijuna godina ta je rijeka tekla sve iz današnje Njemačke i tu je ulazila u more. Na estuariju je ostavila pijesak i od njega, kroz duge tisuće godina - nastao je pješčenjak koji stvara pješčane plaže, objašnjava Marina Čalagović.

Mirko Paparić je geolog amater koji rapski kamen sakuplja već 25 godina. Prava kamenja, nastala kada se otok podigao mogu se naći uglavnom po vrhuncima i bražuljcima, kaže. Među mnoštvom eksponata, najdraža mu je sitnozrnata 'breča' s obližnjeg otočića Grgura.

Loparani i ostali Rabljani dobro znaju svoju geološku povijest. Turisti je tek otkrivaju, stručnim šetnjama po stazama iz Lopara, uz pomoć voditelja Geoparka. Jer rapska geološka baština još se stvara i treba zaštitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!