Raskošne cvjetne ljepotice u plastenicima obitelji Lucić iz Županje

29.11.2022.

20:31

Autor: Zrinka Perić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Božićna zvijezda

Božićna zvijezda

Foto: HTV / HRT

Božićni ugođaj nezamisliv je bez božićne zvijezde. Obitelj Lucić iz Županje među najvećim je slavonskim, ali i hrvatskim proizvođačima te prelijepe biljke žarkocrvenih listova. U plasteniku, koji se prostire na oko 1200 četvornih metara, ove će godine uzgojiti oko šest i pol tisuća božićnih zvijezda, koje će ukrasiti brojne blagdanske stolove.


Raskošne cvjetne ljepotice u Jasninim plastenicima blistaju u gotovo svim bojama. 

- Od bijelih, svijetlorozih, tamnoroza, špricanih i naravno crvenih, ali najviše je zastupljena crvena boja, rekla je Jasna Lucić, proizvođačica cvijeća iz Županje.

Više od dva desetljeća kod nje cvjeta "božićno čudo". I ovih je dana najprodavaniji cvijet.

- Prekrasna je, pogled na plastenik nas ispunjava i očarava. Ovaj dio godine u kojem imamo proizvodnju možda je od ljepših, rekla je Lucić. 

Prodaju sve što proizvedu. Jer zvijezde iz plastenika obitelji Lucić, kažu cvjećari, dulje sjaje nego uvozne.

- Prođu različite šokove dok dođu do naših trgovina i domova, tako da nerijetko ova zvijezda stvarno ljudima ostane i godinu ili dvije, rekla je Danijela Ostružnjak, cvjećarica iz Županje.

No neke su vrlo osjetljive i mnoge na blagdanskom stolu ipak ne dočekaju Božić. 

- Moramo obratiti pažnju da ta temperatura ne bude preko 25 stupnjeva što je često u našim domovima, osim ako nas štednja ne spusti na 22, 23 i to je ono što njoj paše, dodaje Ostružnjak.

Zbog poskupljenja gnojiva božićnim je zvijezdama ove godine porasla cijena, no omiljeni blagdanski ukras i dalje je vrlo tražen. 

- Digli smo cijene 20 posto, toliko se možemo uklopiti, iako bi realno mogla biti i viša. Mislim da bi to bilo udar na naše kupce, da ne bi mogli si priuštiti božićnu zvijezdu, istaknula je Jasna Lucić, proizvođačica cvijeća iz Županje.

Jer božićni blagdani nezamislivi su bez biljke žarkocrvenih listova koja će krasiti domove diljem Hrvatske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!