Rasplesani skokun, jedan i jedini

05.01.2021.

18:43

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

Hrvatska je već sad po bioraznolikosti u svjetskom vrhu! No stručnjaci poručuju - još ne znamo što sve živi oko nas.
Rasplesani skokun novootkriveni je stanovnik Nacionalnog parka Krka i predstavlja novu endemičnu vrstu. Iz Parka ističu da je njegov pronalazak neprocjenjiv. Inače, rasplesani skokun pripada skupini sitnih beskralješnjaka, a ime je dobio po specifičnom kretanju.

Dva je milimetra dugačak. A ime je rasplesani skokun dobio po specifičnom kretanju: nalik na ples. Njegovo je jedino poznato stanište na svijetu - Nacionalni park Krka! Ondje kažu, ovaj se put "plešući" penju na svjetsku znanstvenu pozornicu.

- I ovi rasplesani skokuni govore da je savršena bioraznolikost i na području NP Krke ali, naravno i Hrvatske - kaže Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka.

Svi primjerci nove vrste pronađeni su u krugu Hidroelektrane Miljacka. Sasvim slučajno! Područje je to na kojem faunu špilja i jama, u suradnji s Parkom, već godinama istražuje Hrvatsko biospeleološko društvo.

- Uočeni su tu mali organizmi kako šeću, odnosno skakuću, plešu po stepenicama. Uzorkovani su i evo rezultiralo je opisom nove vrste - objašnjava dr.sc. Marijana Cukrov, viša stručna suradnica, biologinja, NP Krka.

Skokuni su izrazito stara skupina sitnih beskralježnjaka. Naseljavaju gotovo sva staništa. A novootkrivena, rasplesana vrsta uočena je ispod lišća. Od dosad poznatih "rođaka" razlikuje se i po kretanju.

- Sve druge vrste hodaju normalno pravocrtno, a on dok napravi recimo jednu ili dvije dužine svoga tijela, on zadnji dio svoga tijela okrene nekoliko puta oko glave tako da kada gledamo odozgora on se zapravo vrti u krug: zapravo kao zvrk - kaže dr.sc. Marko Lukić, biospeleolog i autor nove vrste.

Obogatio je rasplesani skokun živi svijet Krke. I zbog toga je neprocjenjiv!

- Svaka vrsta, bez obzira bila ona endemična ili ne je bogatstvo Nacionalnog parka Krka. A ono što je naš posao jest da ih očuvamo - poručuje mr.sc. Gordana Goreta, stručna voditeljica, NP Krka.

Hrvatska je već sad po bioraznolikosti u svjetskom vrhu! No stručnjaci poručuju - još ne znamo što sve živi oko nas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!