22:39 / 21.05.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Raža kamenica rođena u akvariju puštena u more

Raža kamenica

Raža kamenica

Foto: HTV / HRT

Prva raža kamenica koja je došla na svijet u kontroliranim akvarijskim uvjetima u Puli, danas je puštena u more. 

Raže kamenice relativno su široko rasprostranjena vrsta duž istočne obale Jadrana. No, prekomjerni izlov čini ih potencijalno ugroženom vrstom. Inače, europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija, putem programa uzgoja ugroženih vrsta u zatočeništvu, pokrenulo je projekt zaštite morskih pasa i raža kojemu se priključio i pulski akvarij.

- Raža kamenica nije komercijalno važna vrsta ali često završava kao prilov u ribarskim mrežama zajedno s drugim vrstama hrskavičnjača. Rebirai većinu tih manjih juvenilnih jedinki kao što je ovaj Srećko se vraća nazad u more i ne uspijevaju prežijeti to vraćanje zato jer imaju prevelika mehanička oštećenja. I mi je sada vraćamo nazad samo kako bismo pokazali da iako nije ciljana vrsta ribolova iako nije komercijalna vrsta i dalje stradava kao nepotreban prilov, objasnio je ekolog Alen Kazalac.


- Idemo na dubinu više od 20 metara dolje ima i pjeskovitog i muljevitog dna koje je tipično stanište za ovakvu vrstu, dodala je biologinja Matea Stankić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!