Lički kipar motornom pilom radi skulpture

14.01.2023.

17:29

Autor: Hrvoje Matejčić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Lički kipar motornom pilom radi skulpture

Lički kipar motornom pilom radi skulpture

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

O ljepotama i bioraznolikosti Velebita te o sigurnosti šetača, pa i tijekom blage zime, brigu vode njegovi čuvari. Jedan od njih, rodom iz Krasna, jedini je lički kipar koji motornom pilom stvara umjetničke drvene skulpture.

Koliko je poseban Velebit demonstrirao je Josip pokazujući najveću ličku jelu visoku 47 metara, promjera dva, a opsega gotovo šest metara. 

- Jela Car je najveće stablo jele na Velebitu, Hrvatskoj pa čak kažu i u Europi, rekao je Josip Tomaić, čuvar prirode, JU Park prirode Velebit.

Josip je dvadeset godina čuvar prirode koji brine o šesto kvadratnih kilometara surovog Velebita, a posebice prati kretanje risova. No, Josip ima i umjetničku crtu koju je otkrio prije sedam godina. Kipari motornom pilom oblikuje skulpturu. 

- Dođem na trupac i krenem raditi i nikad ne znam što će ispast i na kraju prvo oduševim sam sebe kako je to ispalo premda nikad nisam sto posto zadovoljan jer mislim da bi moglo bolje, kazao je Tomaić. 

U svom rodnom Krasnu, jedinom ličkom planinskom selu gdje život ne odumire, njegove skulpture krase dvorišta najstarije hrvatske šumarije i mjesne crkve.

- Ovo je jedna uspomena na našeg Blaža Devčića tako da se ne zaboravi njegov lik i djelo. Bio je kipar ovdje rodom iz Krasna i radio u Meštrovićevom ateljeu, bio je njegov učenik, dodao je. 

Umjetnik i renđer Josip zadovoljan je životom u svom planinskom selu koje mahom živi od drvne industrije, mljekarstva i turizma.  

- Lijepo je ljudima doći tu na vikend, ljudi tu uživaju, ali tu je sve malo distancirano, ali zato imamo ovu ljepotu oko nas i kad čovjek pronađe svoj put i nekakvu nišu u tome onda se može naći i snaći, kazao je. 

Josip je jedini Ličanin među petnaestak takvih umjetnika u Hrvatskoj. 

- Nadam se da ću jednoga dana napraviti izložbu samo kad malo više vremena uhvatim i posvetim da to mogu napraviti. Onda ću napraviti jednu takvu izložbu, rekao je. 

Iza sebe ima šezdeset radova, nekoliko osvojenih nagrada na festivalima kiparenja, a njegova najveća skulptura - medo - postavljena je na ulazu u Plitvička jezera.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!