Neretvanski templar Stipan Ujdur oživljava povijest kroz 3D animacije

13.04.2023.

07:00

Autor: Mateja Delija/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Stipan Ujdur

Stipan Ujdur

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dolina Neretve ima svog templara, umirovljenika Stipana Ujdura iz Opuzena koji ima zanimljiv hobi - oživljava povijest kroz 3D animacije. Njegove radove putem Geogle Earth-a prati cijeli svijet.

Povratak u stoljećima daleku prošlost moguć je kroz modele gospodina Stipana. Jednu takvu animaciju nije lako napraviti.

- Treba puno vremena. Ne znan što je teže - tražiti dokumentaciju ili raditi, kaže.

Prikazuje detalje nekadašnjeg života i izgled brojnih znamenitosti koje krase Hrvatsku. Napravio je rekonstrukciju Dubrovnika iz vremena prije velikog potresa 1667. godine i mnoge prikaze života starih Rimljana.

Autor je modela i animacije Akre, starog lučkog grada na Sredozemnom moru u Izraelu, što ga je nakon petnaest godina bavljenja ovim hobijem dovelo do članstva u viteškom redu Templara. Škoti su prepoznali njegov trud.

- Dobio sam certifikat da sam primljen u templarski red, certifikat koji je uslijedio poslije da sam odlikovan odličjem viteške velike zvijezde. Zvijezda se vidi gore, kaže.

Danas je jedini vitez u dolini Neretve, a u templarskim redovima ima svoje obveze.

- Čuvati kršćanstvo i sirotinju. Templari su bili siromašni svećenici, objašnjava Stipan Ujdur.

Godine ga, kaže neće spriječiti da za nekoliko mjeseci ode na svoju konklavu, što će zaokružiti dugogodišnju ljubav prema povijesti.

- U Edinburgh u Rosslyn Chapel, crkvu koja je poznata iz filma Da Vinchy, Da Vincijev kod, kaže.

Dok šeće rodnim Opuzenom, razmišlja o tome kako je to izgledalo u vrijeme Mletačke Republike.

- Gdje je sadašnja crkva, tu je negdje i kapela njihova bila, prisjeća se.

Cilj mu je u skorije vrijeme dovršiti istraživanje i prikaz cijele Neretve i Fort Opusa, što će posebno obogatiti njegovu zbirku. Planira objaviti knjigu, ali s tim neće žuriti, jer biti vitez već mu je dovoljna nagrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!