U karlovačkoj ulici rođeno čak pet povijesnih ličnosti

10.01.2023.

07:08

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

U jednoj karlovačkoj ulici rođeno čak pet hrvatskih povijesnih ličnosti

U jednoj karlovačkoj ulici rođeno čak pet hrvatskih povijesnih ličnosti

Foto: HTV / HRT

U samo jednom karlovačkom kvartu rođeno je čak 5 poznatih hrvatskih povijesnih ličnosti; istraživači Mirko i Stjepan Seljan, književnici Dragojla Jarnević i Stjepan Mihalić te jezikoslovac Ljudevit Jonke. Ulica slavnih sve je samo ne to, jer kuće su uglavnom u ruševnom stanju, a malo tko i zna sve te podatke. 

Jedna od prvih kuća u ulici je ona u kojoj se rodio Stjepan Mihalić, književnik, autor Ćaskanja u suton, otac još poznatijeg pjesnika Slavka Mihalića.


Odmah prekoputa Mihalićeve kuće nalazi se i rodna kuća poznatog hrvatskog jezikoslovca doktora Ljudevita Jonkea. Nagrada Matice hrvatske za promicanje hrvatskoga jezika i književnosti u svijetu nosi upravo njegovo ime.


Malo niže rođeni su i poznati istraživači Stjepan i Mirko Seljan, a iz ovog je kvarta i poznata karlovačka književnica Dragojla Jarnević. I njezina rodna kuća samo što se ne sruši. Grad je planira otkupiti od mnoštva vlasnika. Na prijedlog knjižnice, učinio je to s rodnom Mihalićevom kućom. Iz Fonda solidarnosti za obnovu je povukao gotovo 320 tisuća eura.


- Kuća će biti na raspolaganju naravno ne samo Gradskoj knjižnici nego svima onima u Karlovcu koji se na bilo koji način bave i književnošću, ali i umjetnošću. rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.


U novu će se kuću možda preseliti i spomen soba Mihalićevih koja je sada u Gradskoj knjižnici. Tu su originalni rukopisi oca i sina, prevedena izdanja, više od 600 glazbenih ploča, Stjepanova lula, čak i radni stol.


- I na tom stolu je on vjerojatno stvarao, pisao sve ove priče o Karlovcu i to ima neku posebnu sentimentalnu vrijednost za nas, kazala je Aleksandra Mikić- Grginčić iz Zavičajnog Odjela GK "Ivan Goran Kovačić".


A koja bi mogla imati i edukativnu te turističku ulogu i biti predstavljena široj javnosti - samo kad bi ova priča o Ulici slavnih zaživjela u stvarnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!