U Kostreni podignuta Plava zastava - jamstvo čistoće mora i priobalja

14.06.2022.

16:47

Autor: Jelena Tomac/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Plava zastava u Kostreni

Plava zastava u Kostreni

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Turiste u Hrvatsku privlače baština i prirodne ljepote, a možda i najjači adut su naša obala i more. Jedan takav je uvala Svežanj u Kostreni gdje je četrnaesti put podignuta Plava zastava - jamstvo kvalitete i čistoće mora i priobalja. 

I ove godine u uvali Svežanj na Žurkovu zavijorila se Plava zastava, međunarodno priznanje kvalitete i pokazatelj izvrsne kakvoće mora i čistoće plaže.

- Tako pokazujemo da je moguć suživot industrije i turizma, odnosno, da je moguće na ekološki način imati čistu prirodu, čisto more, naglašava Dražen Vranić, načelnik općine Kostrena.

Riječ je o oznaci koja se obnavlja i dodjeljuje svake godine, nakon što se potvrde rezultati ispravnosti kvalitete mora za kupanje. 

- Znamo da u Kostreni imamo dosta gospodarskih subjekata koji su potencijalni zagađivači, ali evo ova slika govori da je trud opravdan i da su rezultati dobri, govori Darko Glažar, lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka i dodaje kako podaci NZJZ PGŽ govore da je 97 posto mora izvrsne kakvoće.

Oko tri kilometra duga obalna šetnica Žurkovo cijele je godine odredište brojnih šetača, a ljeti kupača iz Kostrene, Rijeke, ali i cijeloga riječkog prstena te turista. O njihovoj sigurnosti i ove se godine brinu spasioci koji su i jedan od preduvjeta da bi plaža dobila Plavu zastavu.

- Svaki dan smo na plaži, od jutra do mraka, pazimo na kupače, čistoću plaže. Hvala bogu nemamo većih intervencija, to su obično ogrebotine, možda prijelomi, rekao je Josip Štefanić, spasilac na plaži.

- Sezona se već zahuktala i počela, ima dosta kupača na moru, ali i u našim ugostiteljskim objektima.Ove godine se postavlja i jedno pomično igralište na moru koje će doživjeti svoju premijeru kroz koji dan, rekla je Belma Džomba, direktorica TZ Općine Kostrena.

A da se stanovnici i gosti cijele Primorsko-goranske županije kupaju u čistom moru pokazuju i podaci posljednjeg ispitivanja. Na 260 od 270 lokacija more je ocijenjeno izvrsnom kakvoćom!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!