Varaždinci odabrali "najkumicu"

10.12.2022.

18:17

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/HRT

Štefanija Medved

Štefanija Medved

Foto: HTV / HRT

Legendarne "kumice" simbol su Varaždinskog placa. Svaki kupac ima omiljenu, od koje nabavlja najbolje povrće, voće i druge raznovrsne proizvode. Da bi ih nagradili za trud i pokazali im koliko ih kupci cijene, Gradska tržnica već 14 godina organizira izbor "najkumice". 

Štefanija Medved iz Nedeljanca na Varaždinskom placu povrće prodaje već 50 godina.


 -To je meni jako lijepo, imam dobre kupce i ja njih uvijek nagradim sa jednim krumpirom na kilu. Volim, dolazim tu, prije mi vrijeme prođe, u mirovini sam, volim pomagati doma svojima, rekla je Medved koja je ovogodišnja dobitnica nagrade za "najkumicu"


I pomagat će, kaže, dok god bude mogla. Povrće proizvode cijele godine. Iako je posao težak, s veseljem ga obavlja pa ju je titula "najkumice" ganula i posebno obradovala.


-Prva moja nagrada u životu! Nikad ništa nisam drugo dobila osim što sam s 10 svojih prsti zaradila!


Kupci rado svrate na "čašicu" razgovora i usput nabave namirnice za ručak.


-Kupujemo redovito svaku subotu krumpira i luka. Jako sam zadovoljna, ovo su najbolji krumpir na placu! Titula "najkumice" nije mogla otići u bolje ruke, rekla je jedna od sugovornica.


 -Današnja dodjela je zapravo neka vrsta zahvale nas Varaždinaca našim kumicama koje nas tijekom cijele godine, bilo ljeto, bilo zima, bila kiša, bio snijeg, bilo sunce, dolaze opskrbljivati svježim proizvodima iz svojih OPG-ova na naš plac, kazao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.


Na Varaždinskom placu 100 tinjak je OPG-ova. U izbor za "najkumicu" ušlo je 30 kandidatkinja. Glas svojoj osobi od povjerenja kod koje najradije kupuju dalo je čak 600 posjetitelja i kupaca.


 -Mislim da znaju svi ljudi na placu kolko im zapravo znači njihova kumica i ovo je bila prilika za sve glasače da na neki način daju svoj mali znak pažnje svojoj omiljenoj kumici, rekla je Alenka Klaneček iz Varaždinske tržnice.


Jer bez "kumica" nema ni placa. A svaka zahvala i pohvala od kupaca njima je dodatan vjetar u leđa i poticaj da u sve težim vremenima hrabro nastave proizvodnju domaćih proizvoda.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!