Vukovarsko-srijemska županija izgubila više od 20 posto stanovništva

30.09.2022.

07:00

Autor: Ines Milanković/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Odlazak stanovništva

Odlazak stanovništva

Foto: HTV / HRT

Od posljednjeg popisa, Vukovarsko-srijemska županija izgubila je više od 20 posto ili petinu svoga stanovništva. Osobito su teško pogođena sela. U čak tri sela zatvorene su područne škole, jer nema učenika. Demografske mjere teško će dugoročno uroditi plodom, ako se ne potakne gospodarstvo.


Crna je demografska slika istoka. U hrvatskoj žitnici samo je 143 tisuće stanovnika - sela postadoše salaši, tiha i pusta. Djeca su odselila, a stari su ostali sami.  

- Kadgod je bilo puno bolje, sad nema mladih, nema ljudi kod nas u selu, nema umrlih, ima puno udovica. Žene nadjačavaju muške, naglašava Anica iz Podgrađa.

- Meni ništa ne nedostaje, samo mi nedostaje to što nema susjeda i ovo što nas je ostalo - nitko s nikim ne priča, rekao je Stojan iz Negoslavaca.

- Djeca su iselila, otišla za školom, mi sami ostali, govori Zora iz Negoslavaca.

Samo ove godine u najistočnijoj županiji zatvorene su 3 područne škole - Ludvinci, Radoš i Podgrađe.   

2001. školu u Podgrađu pohađalo je 17 učenika.

- Prošle godine smo imali samo jednu učenicu, a ove godine nažalost nemamo nijednog polaznika škole. Vrlo emotivno sam vezana za ovu školu i teško mi je reći da je ovo trajno zatvaranje škole. Voljela bih da je samo privremeno, naglasila je Tatjana Knežević, ravnateljica OŠ Ivan Kozarac i PŠ u Podgrađu, Općina Nijemci.

Optimizam donekle ulijeva grad Vukovar gdje posljednjih pet godina raste broj djece u vrtićima i osnovnim školama. Grad na Dunavu je pri vrhu državnog prosjeka po izdvajanju za demografske mjere.   

- Vukovar je 3. grad po izdvajanju za mlade obitelji. Čitav je niz mjera, od pomoći obiteljima s troje i više djece, sufinanciranje režijskih troškova, do dodjeljivanja kadrovskih stanova, stipendiranje svih studenata s područja grada Vukovara, naglašava Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Struka već godinama objašnjava kakve su to kvalitetne demografske mjere - mladi trebaju dobro plaćen posao. 

- To su svakako radno mjesto, lakše rješavanje stambenog pitanja i pravedna naknada za rad, ali i institucionalno bolja skrb koja će pomoći obiteljima pri donošenju odluka o djeci, veća obuhvatnost dječjih vrtića, smanjenje pdv-a i odgovarajuća porezna politika, ističe dr.sc. Dražen Živić, demograf.

- Mi koji smo ostali još uvijek smo pozitivni, nadamo se poslovima, nadamo se da ćemo kupiti kuću, živjeti ovdje, da će naša djeca ovdje odrasti i da ćemo u konačnici biti sretni, rekla je Karolina Omašić iz Tovarnika.

I za kraj nažalost crna statistika za cijelu županiju: 45% stanovnika te županije starije je od 50 godina, a mladih do 15 godina je samo 14%. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!