Regata drvenih brodova u Betini

06.06.2022.

07:00

Autor: Ana Bralić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Regata drvenih brodova u Betini

Regata drvenih brodova u Betini

Foto: HTV / HRT

Regata drvenih brodova na latinsko jedro vrhunac je trodnevnog sajma tradicijske drvene brodogradnje na otoku Murteru. Mjesto Betina - uz Korčulu je najpoznatije i najstarije sjedište vrsnih brodograditelja.


Bio je Betinjanima brod u prošlosti zlata vrijedan.


- Bez njega se nije moglo ništa, brod je bio za sve poljoprivredne radove, ribarske radove, othranjivao je, služio kao prijevozno sredstvo, nije bilo ni autobusa ni magistrale ni ničega, govori Zdenko Bilić iz Betine. 


Sada su neka druga vremena pa su ovi drveni ljepotani izgubili svoju prvotnu namjenu. Ali, ne i svrhu.


- Danas služi više namjenski, krenuo je više u sport i turizam. Nadamo se da će se ovo pretvoriti u jedan dobar turistički proizvod u budućnosti, kaže Boris Paškvalin. 


A upravo tako Betina čuva svoju bogatu tradicijsku baštinu drvene brodogradnje.


- Ovo je ovako uhvatilo jedan zamah sada i to je dobro, da se ta pomorska baština i maritimna kultura održi, kaže Zdenko Bilić. 


Uče o njima i na njima i najmlađi Betinjani. Pomorska pravila znaju, i sve ono što drveni brod mora imati.


- Pa to se zove armiž - brod se priprema tako da se stave svi potrebni konopi, jedro, lantina, jarbol i onda je brod spreman, kaže Frane Juraga iz Betine. 


- Drvene brodove volim zato što volim slušati taj šum mora i taj zvuk, dodaje Zara Korkut. 


Sajam tradicijske drvene brodogradnje prilika je da se pokažu svi betinski aduti. I oni gastronomski: od gulaša s plodovima mora do brudeta od suhe ili svježe ribe.


- Sve su to jela koja su oni kuhali nakon napornog dana, a opet da sebi osiguraju nekakvu kripost, ističe članica KUD-a "Zora" iz Betine, Matija Kapov. 


Osigurali su Betinjani svojim gajetama novi život. Jer svakom ovakvom manifestacijom od zaborava otimaju vrhunsko umijeće svojih predaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!