Regata radio upravljanih jedrilica na jezeru u Orašcu

25.02.2023.

20:05

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/HRT/V.G.

Regata radio upravljanih jedrilica

Regata radio upravljanih jedrilica

Foto: HTV / HRT

Jedriličarski klub Hidro iz Dubrovnika organizirao je regatu radio-upravljanih jedrilica. Unatoč lošem vremenu, okupilo se 30-ak natjecatelja. Ali nije se jedrilo na moru, nego na lokaciji koja je nepoznanica i mnogim Dubrovčanima.


Klasično regatno polje - ali ne na moru, nego na akumulacijskom jezeru u Orašcu. Lokacija pravo otkriće. Nema jakih struja ni velikih valova, idealni uvjeti za regatu radio upravljanih jedrilica. Pa organizatorima nije bio problem zasukati rukave prije natjecanja.

- Zajedno s članovima mjesenog odbora smo napravili par radnih akcija vikendom da se prostor malo raščisti, posječe za natjecatelje, rekao je Tomi Šoletić, JK Hydro, Dubrovnik.

Druga dubrovačka regata u klasi Dragon force 65 okupila je 30 natjecatelja. Jedrili su Dubrovčani, Splićani i Trogirani. Juniori i seniori. Učenici i umirovljenici.

- Jako je zabavno s obzirom na jedrenje koje treniram dugo. Stojiš na kopnu i upravljaš kontrolerom. Skoro sve je isto samo što je malo umanjeno, pojasnio je Roko Tomšić.

- Ovo mi je peta regata, valjda će biti dobro. Lijepo mi je, zabavno je društvo, kazao je Lovro Paško.

Pa iako se tako ne čini, nije jednostavno upravljati brodovima. I treba znati osnove jedrenja, ali i brodomodelarstva.

- Sva fizika jedrenja s velikih brodova primjenjuje se u malim brodovima. Princip je potpuno isti, iako vama to možda izgleda kao igračka tu su isti trimovi jako bitni, 1 ili 2 milimetra čine veliku razliku, istaknuo je Ivan Grgić, predsjednik JK Hydro, Dubrovnik.

Zanimanje za klasu Dragon force 65 raste - poligon u Orašcu možda privuče i nove zaljubljenike u ovaj sport. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!