Rekonstrukcija dvorca Opeka od 43 mil. kuna

04.05.2022.

07:00

Autor: Goran Damjanić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Rekonstrukcija dvorca Opeka

Rekonstrukcija dvorca Opeka

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Zahvaljujući u velikoj mjeri sredstvima europskih fondova, u tijeku je rekonstrukcija dvorca Opeka u istoimenom arboretumu u mjestu Vinica nedaleko od Varaždina. Dvorac Opeka iduće bi godine trebao postati regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi.

U Arboretumu Opeka, srcu zelenila Hrvatskoga zagorja, sramežljivo se skriva istoimeni barokni dvorac iz 17. stoljeća. Tijekom povijesti mijenjao je vlasnike, sve redom plemićke obitelji; Keglević, Drašković, Bombelles. Već godinama dvorac propada, no iduće ljeto dobit će novu modernu funkciju - regionalnoga centra kompetentnosti u poljoprivredi.

- Svi oni programi i sadržaji koje naša srednja škola arboretum opeka ima, da to dobije jedan novi pedagoški standard koji će biti na razini jedne globalne konkurentnosti, rekao je Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Rekonstrukcija dvorca vrijedna je 43 milijuna kuna, od čega je 30 milijuna osigurano iz europskog fonda. Druga faza, uspostava regionalnog centra za poljoprivredu, stajat će 49 milijuna i u potpunosti je pokrivena europskim novcem.

- Kad mi završimo ovaj kompleks + arboretum + dvorac + dodatni programi, vjerujem da će to dati jedan novi zamah ne samo općini Vinica i Varaždinskoj županiji nego i svima, rekao je Anđelko Stričak, varaždinski župan.

Budući centar u poljoprivredi, uz srednjoškolce, koristit će i cjeloživotnom obrazovanju.

- Ono što svi znamo da je važno, a to je kvaliteta, fleksibilnost nastavnih programa, sinergija s tržištem rada i priprema za nove poslove u budućnosti i kako poljoprivreda može pronaći svoje mjesto u tome, rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Želja je da centar bude prepoznat kao dio industrijske tranzicije sjeverne Hrvatske.

- Ja vjerujem da će i ovaj centar kompetentnosti biti zaista velik i važan dio toga kako bi se i dalje osnažio sjever Hrvatske, a posebno Varaždinska županija, istaknula je ministrica Tramišak.

Kako je rečeno, zadnja faza projekta bit će revitalizacija samog arboretuma. Po raznolikosti i bogatstvu koje nosi više od 100.000 primjeraka drveća, grmova i cvijeća, arboretum Opeka pripada svjetski poznatim parkovima engleskoga stila. Nakon godina zapuštenosti, bilo bi i vrijeme da se ovom raju na zemlji dadne prilika za novi procvat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!