Rekonstrukcija šibenske tvrđave sv. Ivan dobro napreduje

19.03.2021.

07:00

Autor: Petar Mikuličin/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Obnavljanje šibenske tvrđave sveti Ivan

Obnavljanje šibenske tvrđave sveti Ivan

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Obnova šibenske tvrđave sveti Ivan najveći je projekt obnove spomeničke baštine u Hrvatskoj. Vrijedan je gotovo 50 milijuna kuna, a sufinanciran europskim novcem. Novinar HRT-a Petar Mikuličin provjerio je kako teku radovi.

Dobro se 'zagrebalo' na tvrđavi svetog Ivana. Ovih dana završeni su grubi građevinski radovi.

- Nismo stali u nijednom trenutku, rekao je voditelj projekta obnove tvrđave Petar Mišura.

- Ja sam jednostavno pod dojmom koliki je to obim radova. Naravno, iznenađen uopće činjenicom koliko je izvornog, što je nekad bilo, rekonstruirano, izjavio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić nakon obilaska.

Napokon su iza sebe ostavili i probleme koji su ih mučili pri obnovi. Pa, i sudsku tužbu arhitektonskog ureda Vulin i Ileković, zbog povrede autorskih prava.

- Na kraju smo riješili i spor sa gospodinom Ilekovićem, prijepor je završio sporazumom, razumijevanjem, objasnio je gradonačelnik Burić.


Paralelno s građevinskim radovima teku i konzervatorski.

- Ti radovi se polako privode kraju. Znači, radi se djelomična rekonstrukcija bedema do onog nivoa, do kojeg imamo elemente za rekonstrukciju, rekao je Marko Sinobad iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Dvije trećine radova obavljeno je na tvrđavi svetog Ivana, a kroz 20-ak dana mogli bi biti vidljiviji konkretni obrisi obnovljene šibenske utvrde. Bedema, koji su oduvijek predstavljali i "zelena pluća" grada.

- Iz tih razloga zapravo je kroz projektiranje cilj stvoriti optimalno rješenje što se tiče ekološke strane. Osiguranje optimalnih ekoloških uvjeta i cjelovitosti eko-sustava. Osiguranje ugodnog ambijenta za korisnike tvrđave, ozelenjavanje nekih njegovih površina koje mogu poslužiti kao park, objasnio je dizajner pejzažnog uređenja tvrđave Mate Rupić.

Posebnost revitalizirane tvrđave bit će jedinstveni edukacijski centar sa smještajnim kapacitetima i turističkim sadržajima.

- Do sada smo opravdali sredstva. Znači, dobivena su bespovratna sredstva, isplaćena Gradu u iznosu od 20 milijuna kuna. Sad su tri čak nabave u tijeku. Nabava za povijesni plato, nabava za turski šator i nabava za multimediju, rekao je Petar Mišura, voditelj projekta obnove tvrđave.

Obnovljena Tanaja, kako je zovu Šibenčani, trebala bi zasjati u novom ruhu za Dan grada, 29. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!