20:08 / 22.01.2021.

Autor: Ivana Šilović/IMS/Dnevnik/P.F./HRT

Rekordni vodostaji u 13 imotskih jezera

-

-

Foto: - / -

Visina vode u Crvenom jezeru dosegnula je 309 metara, Modro je na više od 90. Za usporedbu, prije samo 50 dana na dnu Modrog jezera igrao se nogomet.
Velike kiše dupkom su napunile svih 13 imotskih jezera koja će s Parkom Prirode Biokovo uskoro postati dio Unescovih geo-parkova. Iako kroničari kažu da je vodostaj Modrog jezera prije znao biti još viši, voda nikada nije tako brzo rasla kao ove zime. A već ovaj vikend stižu nam i nove velike oborine. 

Visina vode u Crvenom jezeru dosegnula je 309 metara, Modro je na više od 90. A prije samo 50 dana na dnu Modrog jezera igrao se nogomet.

- Praktički kad je u prosincu padala kiša počela je voda izvirati sa svih strana, čak i sa južne strane  što do sad nije bio slučaj. Ono što je vrlo bitno u cijelo ovoj priči je taj intezitet. Nekad je voda narasla u par dana 10 do 15 metara, rekao je novinar Braco Ćosić.

- Pune se podzemnim kanalima iz Bosne i to dolazi, to rukne, pune se kao i ove godine, a tako i kroz povijest, smatra imotski kroničar Ante Čelan Gaganić.

Bilježe se baš sve promjene na jezerima. Tijekom povijesti bila su dva velika prelijevanja.

- Modro jezero se preljevalo 1764. godine, ali to nije jedina godina. Godine 1914. Modro jezero je otjecalo kroz južni obod i voda se odlijevala u polja, objasnio je imotski kroničar.

Također bilježi se i niz visokih vodostaja.

- Bilo je slučajeva kad je voda dosezala 1917. godine više od 120 metra, zatim 1940. na 1941. voda je dosezala od 103 do 105 metara , 1962. godine 101 metar.

- Vidjet ćemo što će se dogoditi, hoće li biti još kiše. Očekivano je u ovo doba godine porast oborina, isto kao i u proljeće kada se otapa snijeg. Sve te činjenice ukazuju na punjenje jezera, istaknuo je Ante Škeva, geodet i član HPD-a Imotski.

Nove oborine mogle bi donijeti i nove rekorde, ne samo u Modrom jezeru nego i u svih ukupno 13 imotskih krških fenomena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!