"Revitalizacijom do boljeg društva"

11.10.2021.

17:20

Autor: Petar Mikuličin/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

 "Revitalizacijom do boljeg društva"

"Revitalizacijom do boljeg društva"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Udruga umirovljenika Krešimirova grada adaptirala je svoje prostorije u sklopu europskog projekta "Revitalizacijom do boljeg društva", vrijednog ukupno milijun i pol kuna. Udruga okuplja 650 članova, a dosad su zaposlili više od 20 žena koje se brinu o njima. 


Šibenska udruga umirovljenika sjaji novim sjajem.

- Ove prostorije su sada funkcionalne i dobre. Sad su ovo, rekao bih, ekskluzivne prostorije za umirovljenike, rekao je Goran Grozdanić, član Udruge umirovljenika Krešimirova grada.

Uređeni su dnevni boravak, kuhinja, prostor za druženje i sportske aktivnosti, a ugrađen je i lift za osobe s invaliditetom.

- S ovom investicijom riješili smo veliki problem, da ljudi ne mogu kazati "ne mogu ja doći". Znači, oni mogu doći, bili oni u kolicima, bili sa štakama, bili sa štapovima. Njima je pristup omogućen, govori Vinko Piližota, predsjednik Udruge umirovljenika Krešimirova grada.

- Cilj ovog projekta je otvaranje društvenog centra, s kojim smo imali zamisao da napokon krenu međugeneracijski surađivati mladi i stari, naglašava Iva Bračić Janjić, autorica projekta "Revitalizacijom do boljeg društva".

I zaposleni u udruzi - a njih je više od 20 - dobili su mjesto za rad. 

- To su te gerontodomaćice koje opskrbljuju 120 osoba, govori Piližota.

Umirovljenicima je omogućeno i bavljenje nizom aktivnosti.

- Tu igramo šah, karte i sve ostale aktivnosti...seminare, rekao je Grozdanić.

- Informatika, engleski jezik, rad na pametnim telefonima, predavanja o maslinarstvu, vinogradarstvu i raznorazna predavanja o zdravlju, govori Bračić Janjić.

Udruga provodi još četiri programa za koje su dobili više od 5 milijuna kuna, a svi imaju isti cilj: poboljšati kvalitetu života umirovljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!