U Bakru je ostao još samo jedan aktivni ribar

30.05.2022.

07:00

Autor: Nikolina Gerek/MORE/HRT

Vladimir Čoklo

Vladimir Čoklo

Foto: More / HRT

Donedavno su bila dva, no danas je u Bakru još samo jedan aktivni ribar, Vladimir Čoklo. Priznaje da ljeti ide manje na ribe no opskrbljuje jedinu ribarnicu u središtu gradu.

- Danas je bila jedna kašetica oslića i malo miješane ribe, malo lastavica, škarpoča i tako. Kad je dobro vrijeme idemo, treba nam za restoran, rekao je ribar Vladimir Čoklo. 

Može se preživjet, kaže, cijena goriva je malo porasla. Prije mu je bilo bolje, ali sada stavi više mreža pa ima i više ribe. Uvijek mu se pri ruci kao ispomoć nađe prijatelj s mora. Denis Protić poručuje da ribe ima, samo ih treba ići loviti.

More je u krvi i umirovljenom bakarskog pomorskom kapetanu Luju Knegi. On je za kormilom bio više od 40 godina, a sada je na suhom i uređuje barku. Godine izbivanja iz Bakra samo su osvježile sjećanja na rodni kraj koji je bio središte tunolova na sjevernom Jadranu.

Najveća tuna ulovljena u vodama Bakarskog zaljeva upecana je na jednoj od tunera davne 1928. godine i težila je čak 306 kilograma.

Bakar ima i novouređeni Interpretacijski park posvećen tunolovu koji je ujedno i edukacijski izvor za učenike Pomorske škole no njima je još uvijek najvažnija praksa ona na školskom brodu "Vila Velebita 2" jer jedini imaju svoje školsko plovilo.

- Ove godine, zbog situacije u kojoj je bio brod "Kraljica mora", na kojoj se inače održava plovidbena praksa za maturante svih Pomorskih škola, omogućili smo našim učenicima i učenicima Pomorske škole iz Malog Lošinja i Pomorske škole Zadar, da i njihovi učenici dođu na naš brod "Vila Velebita 2" i odrade plovidbenu praksu, kazao je Igor Kegalj, ravnatelj Pomorske škole Bakar.

Budućih pomoraca još i ima, no ribara i riba sve je manje. Potrebno je očuvati bar postojeći morski ekosustav kao i to malo ribara koliko ih još ima - kako u Bakru, tako i svugdje na Jadranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!