Ribarska luka "koja život znači" uskoro u punoj funkciji

06.06.2022.

07:00

Autor: More/IMS/M.Š./HRT

Ribarska luka

Ribarska luka

Foto: HTV / HRT

Na sjevernom dijelu glavne putničke luke u Zadru uređena je infrastruktura za prihvat ribarskih brodova te ukrcaj i iskrcaj ribe i ribarske opreme. Projekt koji su godinama čekali ribari - sa zadarskog područja, ali i drugih krajeva Jadrana - bliži se kraju. 

U Zadarskoj županiji ulovi se i otpremi više od 50% ukupnog ulova plave ribe na Hrvatskoj obali, a ovdje u Gaženici iskrca se godišnje šest i pol do sedam tisuća tona plave ribe.

Samo taj podatak dovoljno govori o važnosti ribarskih luka. 

- Svaka nova luka i infrastruktura koja se napravi će nam uvelike pomoći u ovim teškim situacijama, u kojima se ribari nalaze. Trenutno smo najviše zaokupljeni s ovom trenutnom situacijom oko cijene goriva i svega toga. Međutim, nadamo se da će se i to stabilizirati pa ćemo se baviti tekućom problematikom. Znači sve ono što se napravi čini nam kvalitetniju našu ribu, naš proizvod, ističe vlasnik ribarskog broda Joško Pedišić

Svi građevinski radovi u Ribarskoj luci Gaženica - sada su završeni. 

- Pa u principu 15ak, 20ak brodova u jednom trenutku mogu biti u luci, a definitivno 40 brodova gravitira ovom području, ističe ravnatelj Lučke uprave Zadar, Đoni Štambuk

- Dobili smo servisni plato za dizanje i spuštanje plovila. Odnosno dva nova gata s kojima smo zapravo dobili bazen za spuštanje i dizanje brodova, gdje je moguće koristiti pomičnu, mobilnu dizalicu nosivosti do 400 tona. REZ 25.07 Uz samu obalnu konstrukciju dobili smo novu armirano betonsku konstrukciju.... a ovdje smo dobili 50 parkirnih mjesta za osobne automobile i teretna vozila, govori pomoćnica ravnatelja Lučke uprave Zadar za infrastrukturni i suprastrukturni razvoj Marijeta Kalanj-Jelavić

Nova zadarska ribarska luka dobro je prometno povezana što značajno olakšava otpremu ribe. Još lakše će biti kad se opremi 900 metara četvornih velika hala, namijenjena za hladnjače, skladištenje mreža, ribarskih alata. Ribarske zadruge već dugo čekaju opremljene pomoćne, lučke objekte.

- Ribarska zadruga Zadar osnovana je 2012 i okuplja ribare s različitih područja Hrvatske ne samo sa zadarskog područja, nego od Vele luke pa sve do sjevera, ističe upraviteljica Ribarske zadruge Zadar Martina Vuglar

- Koliko članova imate? 

- Devet članova i 15 brodova, što plivarica, što koća, znači pokrivamo kompletan asortiman bijele i plave ribe. Ovaj prostor, kad bude opremljen u završnoj fazi uvelike će nam smanjiti troškove, jer će svi biti na jednom mjestu, a samim tim riba će dobiti na kvaliteti.

A što na dogradnju i modernizaciju luke kažu sami ribari?

- A lijepo, samo nije gotovo još. Nema struje, nema vode, nema kanti za smeće, za odložiti ulje i te stvari, govori Todor Matulić. 

Stvari će se poboljšati uskoro - kažu nam u lučkoj upravi.

- Sad smo u fazi da se čeka uporabna dozvola za trafostanicu, nakon trafostanice krećemo u ishođenje uporabne dozvole za cijeli objekt. Nakon toga krećemo u natječaj za izbor koncesionara koji će upravljati ovim lučkim područjem, radit će se o koncesiji na djelatnost, dodaje Đoni Štambuk.   

Zeleno svjetlo čekaju od Ministarstva mora i Ministarstva poljoprivrede jer svima je u interesu da se nova infrastruktura što prije privede svrsi i uspostavi model upravljanja Ribarskom lukom Gaženica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!