Ribarske večeri u Lumbardi nude najbolje od domaćih delicija

23.07.2021.

07:36

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Lumbarda

Lumbarda

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Lumbardi na Korčuli petkom je posebno živo. Tradicionalne ribarske večeri godinama okupljaju obrtnike i OPG-ove koji nude razne specijalitete i domaće poslastice. I naša korčulanska ekipa bila je na jednoj ribarskoj večeri.


Svakog petka širi se iz Lumbarde primamljiv miris dalmatinskih jela i izvornih proizvoda.

- Nudimo naše domaće zelje, domaću tikvicu, sve što imamo iz našega vrta. Usput imamo i domaću tunu koja je tu ulovljena u Veloj Luci, kaže Marko Mušić iz Lumbarde.

- Imamo domaće makarune, crni rižot od sipe, tikvice, polpete od tikvica, slane ribe, marinirane ribe, pršuta, sira iz ulja i friganice od tijesta za kruh, dodaje Cvijeta Milina.

- Tradicionalna manifestacija u Lumbardi, već 40-ak godina se održavaju svaki petak u popodnevnim, predvečernjim satima. To je manifestacija na kojoj se prodaju lokalni proizvodi, a sve vezano uz ribu i ribarske večeri, dakle i vino, kaže Marija Klisura, načelnica Općine Lumbarda.

Jer kakva bi to ribarska večer bila da se ukusno jelo ne sljubi s vrhunskom, domaćom kapljicom, a barem toga ima u Lumbardi.

- Nudimo vrhunska vina od autohtonih sorti Grk i Plavac mali, otkrio je Marin Milina.

- Donijeli smo ekstra djevičansko maslinovo ulje s par vrsta začina, imamo dvije specijalne stvari koje naš OPG radi - to je ovaj vinski ocat sa suhom smokvom i sirup od rogača, kaže Ivan Bažika.

U ribarskim večerima uživaju turisti, ali i domaći. Čak i dok rade.

- Volim zato što volim dobro pojesti, volim gavune, lignjice, volim sve što je ovdje i volim popit čašu Grka od domaćih ljudi, kaže Ivica Batistić.

- Jako je lipo i ima veliki izbor, pokušavamo sve pomalo probati, kaže Edit Menjhart Domanj iz Vojvodine.

- Sve smo prodali i zadovoljni smo, kaže Marino Perišić.

To je i jest cilj lumbardskih ribarskih večeri. Da pladnjevi ostanu prazni, da su gosti siti i zadovoljni, a mali proizvođači dobiju poticaj za daljnji rad. Jer domaće je ipak najbolje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!