Luka je više od sedam mjeseci živio na Antarktici: "Konstantno dan, osjećaj - neopisiv"

15.06.2021.

11:54

Autor: Iva Črnjar Ivančan/More/HRT

Luka Krpan

Luka Krpan

Foto: More: Rijeka / HRT

Na drugom kraju svijeta, u kraljevstvu leda, u hladnoći, bjelini i tišini, više od sedam mjeseci na Antarktici je živio Riječanin Luka Krpan. U sklopu znanstvene ekspedicije bio je član posade na talijanskom ledolomcu koji istražuje Rossovo more, najveće zaštićeno područje na svijetu koje se prostire na milijun četvornih kilometara oceana.

Oplovio sam već sve kontinente, boravio sam u mnogim gradovima diljem svijeta, ali ovakvu prirodnu ljepotu dosad nisam vidio, rekao je pomorac Luka Krpan, koji se nedavno vratio s ekspedicije na Antarktici.

- Tamo vlada izrazita tišina i jedna strašna bjelina. Ja sam bio u ljetnom periodu, kada je konstantno bio dan. Osjećaj je neopisiv. Sve što ste gledali u nekim dokumentarcima, proživljavate uživo. Shvatite onda moć prirode i koliko je priroda tamo velika i jaka, kaže.

S Novog Zelanda krenuli su na Badnjak. Iako je na Antarktici bilo ljeto, temperature su se spuštale do minus 20 Celzijevih stupnjeva pa su izlasci bili rijetki i uvijek uz posebnu polarnu opremu. Krpan opisuje da je prolazak kroz led jako zahtjevan te iziskuje mnogo strpljenja i dobre procjene.

- U Terra Nova zaljevu nalazi se istraživačka baza Mario Zucchelli, koja je u vlasništvu talijanske vlade. U bazi je 70 znanstvenika i naš brod Laura Bassi koji služi u svrhu istraživanja Rossova mora i dopreme hrane i potrepština, napominje Krpan.

Ledolomac je vlasništvo talijanskog Instituta za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku. Ime je dobio prema prvoj ženi koja je postala doktor znanosti. Duljina broda je 80, a širina oko 17 metara. Na brodu su 22 člana posade, a uz Luku, koji je časnik elektrotehnike, na brodu su još tri Hrvata.

- Na brodu smo bili sedam mjeseci zato što se on trebao pripremiti za ekspediciju. Olakotna okolnost bila je COVID situacija i trebalo je brod dopremiti do Trsta, matične luke, kaže Krpan i dodaje da je povratak trajao 45 dana.

Otkrio je i da mu je jedan od najljepših trenutaka bio posjet Zaljevu pingvina. Biti im toliko blizu, na samo metar udaljenosti, nešto je što će, kaže, pamtiti cijeli život.

- Dok smo prolazili kroz sante leda, cijelo vrijeme mi se motala misao po glavi o tome kako je Ross s jedrenjacima na jedra uspio doći dolje i otkriti sve to što je otkrio. Mi smo bili na ledolomcu, istraživačkom brodu, pojačanom oplatom. A kako su oni to sve uspijevali? Ti ljudi stvarno su imali pustolovni duh, rekao je Krpan.

Luka Krpan jedan je od rijetkih Riječana koji su bili na Antarktici. Ondje je ostavio poruku vezanu za grad Rijeku.

- Napisao sam poruku u čast Riječanima i svojoj obitelji. Želio sam istaknuti luku svoje pripadnosti. Ja sam Riječanin, rođen sam u Rijeci i volim svoj kraj i svoj zavičaj, izjavio je.

Da bi se netko upustio u ovakvu avanturu, potrebna je prije svega hrabrost te pustolovni duh koji je i sam Luka spomenuo. A možda i više od toga - ljubav prema moru. Luka Krpan dolazi iz pomorske obitelji i za njega je biti pomorac - način života.

- More je odabralo mene i ja sam odabrao more. Zaljubljenik sam u brodove i pomorstvo od malih nogu, pošto mi je otac upravitelj stroja, a stric mi je kapetan. Kao mali, uvijek sam govorio u šali da me mama, nakon što sam se rodio, odvela tati na brod te da sam već onda shvatio da ću biti pomorac, istaknuo je Krpan.

Naglasio je da su kapetan, upravitelj stroja i električar - zvanja, a biti pomorac je način života. Mi živimo za to i živimo za more, za brodove i na kraju za svoju obitelj, jer mi to radimo da bismo prehranili svoju obitelj, objasnio je pomorac Luka Krpan.

Pred njim je još jedna avantura. Čeka poziv za odlazak na ekspediciju na Sjeverni pol, pa će se od voljenoga grada i svoje obitelji uskoro oprostiti na još nekoliko mjeseci. Kada more jednom splete svoju mrežu, uvijek iznova na pučinu vuče...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!