Rijeka: Povodom Međunarodnog dana žena, fotografije izlažu samo žene

06.03.2021.

16:50

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/HRT

Izložba u Rijeci

Izložba u Rijeci

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U povodu Međunarodnog dana žena dio tradicije u Rijeci je i izložba na kojoj mogu sudjelovati samo žene. Organizatori kažu kako je to jedan od načina da se progovori o ravnopravnosti u društvu.

U konkurenciji od 769 fotografija pristiglih na natječaj, najboljom je proglašena ova, autorice Darije Šesto

- Pobjednička fotografija osvojila nas je zbog realističkog pristupa koji graniči s hiperrealizmom, a autorica je odabrala vješto kadriranje gdje je naglasila tu jednu nježnost tog perja, a spretan odabir modela uspio ekspresiju prenijeti u emocije, govori Marija Lazanja Dušević, selektorica fotografija.

Na natječaj su se prijavile 132 autorice iz Hrvatske i inozemstva. Tema slobodna, motivi raznoliki, od nedavnih potresa, urbanizma do prirode. Svaka fotografkinja predstavlja svoju stvaralačku osobnost. 

- Prije 12-13 godina mene je strašno naljutilo kada su se povodom Međunarodnog dana žena organizirale izložbe i druge manifestacije tako da se autori natječu tko će naći model ljepših atributa i to pokazati kroz fotografiju. Shvatio sam da je to degradacija žene i rekao da mi želimo ženu u punoj dimenziji njezine ljudskosti i stvaranja, govori Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka.

Izložba je ovo koja afirmira fotografkinje. Jer i u ovom zanimanju, muški kolege brojčano ih nadmašuju. 

- U mnogim zanimanjima žene još nisu ravnopravne. Jer ako moramo donositi zakone da određeni postotak žena mora biti, recimo u politici, onda to govori koliko smo još uvijek konzervativni, zatvoreni i koliko ne razmišljamo o plemenitosti čovjeka, govori Božić.

Pa kako izgleda pogled kroz objektiv iz ženskog kuta, u galeriji Kortil pogledati se može idućih desetak dana.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!