Riperaj - mjesto gdje Riječani besplatno mogu popraviti oštećene predmete

23.11.2021.

07:00

Autor: Željka Lopac Purković/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Festival četiri dana organizira radionice

Festival četiri dana organizira radionice

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Riječko Komunalno društvo Čistoća organiziralo je višednevni festival „Novo vrijeme za stare stvari". Kroz pet različitih aktivnosti i tema namijenjenih za sve dobne skupine, na mjestu gdje Riječani popravljaju stare stvari, obilježit će Europski tjedan za smanjenje otpada.

Puno je bačenih stvari za koje nema dijelova. Ovdje se dijelovi popravljaju ili sastavljaju novi ili se jednostavno improviziraju. Kao u ovome slučaju - poklopac, bravica, vratašca. 


- Sad konkretno spašavamo jedan odbačeni poštanski sandučić. Netko ga je zamijenio novim, a može ga se spasiti i ponovno upotrijebiti, objašnjava Tomislav Španjol, zaposlenik KD Čistoća Rijeka.


Riječani znaju da je Riperaj mjesto gdje besplatno mogu popraviti sve oštećene predmete i uređaje za osobnu uporabu.


- Radim tu kao majstor. Radimo sve što nam građani donose, pokušavamo popraviti, ali u 80-90 posto sve realiziramo, kaže zaposlenik Čistoće Zdravko Brletić


Festival „Novo vrijeme za stare stvari" četiri dana organizira radionice, ponajprije s ciljem podizanja svijesti o smanjenju nastanka otpada, omogućuje razmjenu iskustava, vještina popravljanja te usvajanja praktičnih znanja ponovne uporabe i prenamjene. 


- Bit gradske radionice Riperaj je potaknuti građane da u svakodnevnom životu promišljaju o popravljanju predmeta, umjesto da ga odbace, da daju im novu šansu, a mi im tu pružamo znanje, uz naše majstore, te besplatno korištenje alata, ističe Mirta Stipeč, koordinatorica programa Gradske radionice Riperaj KD Čistoća Rijeka.


Festival je zamišljen kao obilježavanje europskoga tjedna za smanjenje otpada, a prvi dan sudjelovanje u popravku vlastitog predmeta u Riperaju će nagraditi posebnom platnenom vrećicom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!