Risovi pod posebnom pratnjom "šumskih detektiva"

12.01.2021.

18:57

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

U svježem snijegu Gorskog Kotara najlakše se uočavaju tragovi divljih životinja. Timovi koji nadziru njihovo kretanje posljednjih godina pozorno prate malobrojne risove.
U Gorskom kotaru kada padne svjež snijeg kao ovih dana, najlakše se uočavaju tragovi divljih životinja. Tada na teren izlaze timovi koji nadziru njihovo kretanje. Posljednjih godina posebno se pozorno prate risovi, kojima prijeti izumiranje.

➡️ Rasplesani skokun, jedan i jedini
➡️ Kad je novac u pitanju, boduli se u čas dogovore
➡️ U inat starosti i samoći, baka Marta veseli se svakom novom danu


Šuma samo naizgled spava. Tragovi u snijegu upozoravaju nas da ovdje nismo sami.

Vidljivi su tragovi vukova, jelena pa čak i medvjeda, ali posebno se prate tragovi risa, ugrožene populacije čijih je jedinki u Hrvatskoj samo 60-ak.

Otisak šape u snijegu znači da su blizu i drugi tragovi. Ris koji je ovuda prošao obilježio je teritorij obavljanjem nužde ili puštanjem dlake. Tada nastupa tim "šumskih detektiva" koji bismo mogli nazvati i CSI Gorski kotar, a s njima na terenu bila je i HRT-ova ekipa.

- Iz te dlake ako je dovoljno svježa možemo izvući DNA i dobiti super uzorke za genetiku koji nam govore o genetskom statusu svake pojedine životinje, objašnjava Vedran Slijepčević s Veleučilišta u Karlovcu.

Na ovom području nadaju se pronaći mladunčad risa Gorua, koji je lani stigao iz Rumunjske kako bi donio svježe gene.

- Upravo na ovom području je ris Goru boravio tri tjedna za vrijeme parenja. Ako nađemo mlade risiće možemo preko njihovih genetskih uzoraka doznati je li im on otac, a to nam je ključna stvar za potvrdu rezultata projekta, dodaje Slijepčević.

Riječ je o projektu Life Lynx kojim se pokušava održati ova ugrožena vrsta. Prati ih se neinvazivno, među ostalim, foto zamkama.

- Najzanimljiviji su nam mladunci koji su znatiželjni, risovi koji se približavaju pa šnjofaju kameru. Puno ljudi je po šumama i zato pozivamo sve koji se kreću sada po snijegu da malo pogledaju oko sebe, primijete tragove u snijegu i da nam dojave to, kaže Ira Topličanec s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svaki je trag iznimno vrijedan jer šumama Gorskoga kotara kreće se samo dvadesetak ovih tajanstvenih životinja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!