15:54 / 24.12.2020.

Autor: Sanja Najvirt/Krešo Fumić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Riznica dobrote Caritasa Požeške biskupije

-

-

Foto: - / -

Kriza uzrokovana pandemijom, strah i siromaštvo - tužna su svakodnevica mnogih među nama.
Oni koji imaju malo, zahvalni su za svaki znak pažnje. Nisu ih zaboravili ni u Požegi gdje je u novoj zgradi biskupijskoga Caritasa otvorena Caritasova riznica dobrote.

Kriza uzrokovana pandemijom, strah i siromaštvo - tužna su svakodnevica mnogih među nama. Pomoći onima u najtežim materijalnim potrebama da žive svoje ljudsko dostojanstvo, zadaća je zaposlenika i volontera Caritasa. Više od desetljeća žive je nesebično i požeški volonteri.

- Bude teško, nekada malo i zakineš obitelj, ali se uspijemo dogovoriti i kad sve to prođe čovjek je sretan da je izdržao, rekao je volonter Caritasa Požeške biskupije Ivica Grgić.

Jer riječ ohrabrenja i materijalna sigurnost koju im pruža Caritasova riznica dobrote - mnogima je dala snage za život. - Supruga i ja smo sami, izgubili smo kćerku. Moja mirovina je mala, režije za stan velike, što mogu, moram se boriti, kazao je korisnik Caritasa Požeške biskupije Ivan Matijević.

- Ovdje je dobrota prva, ovo je riznica dobrote prije nego li je riznica materijalnih dobara, ali gdje je riznica dobrote, vjerujem neće nedostajati ni materijalnog, naglasio je požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević.

Zato je baš ovoga Božića ona svjetlo nade mnogima. Pa i u Caritasovoj kuhinji gdje za više od stotinu siromašnih, starih i nemoćnih, vrijedni volonteri i kuhari pripremaju bogate obroke. Voditelj kuhinje biskupijskog Caritasa Željko Launek kazao je kako su pripremili pohani oslić, rizibizi, sarmu, piletinu, mlince, pečenu svinjetinu,salatu i kolače.

Kako bi u blagdanske dane - stolovi bili puni. Bit će im puna i srca božićne radosti jer znaju da nisu sami i napušteni. A to je često i važnije od onog materijalnog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!