17:01 / 03.04.2021.

Autor: Sanja Najvirt/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

"Riznica dobrote" za stare i nemoćne

Uskrsna priča

Uskrsna priča

Foto: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/IMS / HRT

I ovoga Uskrsa u Caritasovoj "Riznici dobrote" u Požeškoj biskupiji misle na siromašne. A zbog koronakrize sve je više onih koji ne mogu naći posao pa trebaju pomoć Caritasa. Uz osnovne namirnice, za one najugroženije osigurani su i blagdanski obroci.

Više od dva desetljeća gospođa Đurđa sprema ukusne obroke za stare i nemoćne, one u potrebi. Tako je i ovih blagdana.

- Za uskrsni doručak imamo kuhanu šunku i jaja, francusku salatu, za ručak sarmu, pohane šnicle i restani krumpir, govori Đurđa Matijević, kuharica Caritasove kuhinje u Požegi.

- Pripremamo 80-ak obroka svakodnevno. Namirnice nabavljamo od domaćih OPG-ova, nije nam uopće teško u ove dane raditi, naglašava Željko Launek, voditelj Caritasove kuhinje u Požegi.

Jer radi se sa srcem kako bi oni kojima je najteže imali pravi uskrsni stol i osjetili da nisu sami.

Zato je danas živo i u novoj zgradi Caritasa Požeške biskupije. Pandemija je uzela danak gđe Branke. Unatoč nedaćama, osmijeh joj je na licu.

- Samo zdravlje, da smo svi živi i zdravi, moja djeca, unuci, moja obitelj i ništa drugo ne trebam, rekla je Branka Pivac, voditelj Caritasove kuhinje u Požegi.

Iz "Caritasove riznice dobrote" za one kojima je najteže osigurani su paketi osnovnih namirnica, svakodnevno se dijele kruh i mlijeko.

- To je povezano s onom unutarnjom dimenzijom naše dobrohotnosti, suosjećanja, onog nečeg što nas čini ljudskijima, naglasio je mons. Antun Škvorčević, požeški biskup.

I uz karitativno djelovanje potvrđuje u našem ljudskom i vjerničkom identitetu. Zato se Caritas brine i za mnogočlane obitelji i mlade. Zahvaljujući Fondu solidarnosti, trenutačno stipendira školovanje više od 170 mladih. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!