Ljubitelji podvodnih avantura sve češće za odmor biraju Jadran

09.07.2022.

07:00

Autor: Kristina Tartaro/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Ronilački turizam

Ronilački turizam

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mnogobrojne su zanimljive lokacije koje krije naše podmorje pa njihovom valorizacijom jača i ronilački turizam. Jedna od njih je Rt Letavica na Pagu - atraktivno nalazište antičkog brodoloma. Lokacija postaje 'obvezna lektira' ljubiteljima podvodnih avantura.   

U ronilačkom centru u kampu Šimuni okupila se zanimljiva međunarodna ekipa. Obilaženje podvodnih lokacija najdraži im je oblik odmora. I jedva čekaju zaroniti.

- Ronim već 20 godina, najčešće u Hrvatskoj, oko Visa, govori Edwin iz Nizozemske.

- Ronjenje je moja strast, naglašava Myko iz Mađarske. 

Nekoliko minuta brodom dijeli ih od zarona u daleku prošlost. Antički brodolom, slučajno je prije četiri godine u blizini Rta Letavica otkrio upravo voditelj ovog ronilačkog centra. 

- Ovo je svjetski jedinstvena lokacija zato što se radi o rimskom brodolomu koji, za razliku od većine, nije prekriven metalnim kavezom što daje puno veću atraktivnost. Možemo se fino pohvaliti da su nas Grci kasnije kopirali i otvorili neke svoje lokacije, rekao je Vedran Dorušić, voditelj ronilačkog centra.

Na ovoj međunarodnog imena Straton, zbog naziva pronađenog na sidrima, 400 je netaknutih amfora koje čine formu broda. 

- Impresivno, prekrasno, amfore su na istome mjestu na kojem su bile prije dvije tisuće godina. Nezamislivo, oduševljen je Edwin.

- Izvrsno, 35 minuta na trideset metara dubine, jedinstven doživljaj, govori Patrick iz Austrije.

I svi redom sigurni su da će se vratiti. Po još jedan zaron. A ronioci su svima dragi gosti.

- To su vrlo kvalitetni gosti bolje platežne moći. Provest će cijeli dan na moru i nakon toga neće otići kuhati nego će otići pojesti u restoran, rekao je Dorušić. 

Paški restorani zasigurno će ove sezone ugostiti brojne podvodne avanturiste. Uz Straton na Letavici u blizini je još je petnaestak privlačnih prirodnih lokacija koje vrijedi istražiti.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!