Ruka pomoći za planinare s invaliditetom

16.06.2023.

07:05

Autor: Anamarija Škorić/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Projekt hrvatskog planinarskog saveza "Pruži mi ruku"

Projekt hrvatskog planinarskog saveza "Pruži mi ruku"

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Planinariti uz pratnju vodiča, može svatko, bez obzira na zdravstvena ili druga ograničenja. Potvrđuje to projekt hrvatskog planinarskog saveza "Pruži mi ruku" u koji se uključilo i šibensko društvo "Kamenar". Na jednoj od svojih najljepših staza, naime, bili su pratnja planinarima s invaliditetom.


Prije šetnje, priprema i kratko upoznavanje.

- Ovo su naša dva prijavljena planinara Danijel i Vincenco. Oni se mogu sami kretati, ali mi ćemo im biti podrška, za HRT Regionalni dnevnik Gradimira Bumbak, koordinatorica izleta za osobe s invaliditetom, dopredsjednica HPD-a "Kamenar". 

Rame uz rame, nogu uz nogu, zaputili su se stazom s koje puca vidik i na ljepote šibenskog akvatorija.  

A trebalo je zastati nakon svladavanja prvog izazova poučne planinarsko-ekološke staze "Ante Frua". U službenim vodičima označene brojem 301.

- Svaka planinarska staza ima svoju oznaku, 301 je sa Šubićevca prema planinarskoj kući Ćićo, kazao je Ivica Ercegovac, predsjednik HPD-a "Kamenar". 

Ruka pomoći


Trebalo je do tamo dva i pol sata dobra hoda. I prvi put kod "Ćiće" društvo "Kamenar" bilo je domaćinom planinarima s invaliditetom.   

- Ja sam gluh i bolestan. Multiplu sklerozu imam 10 godina. I ta aktivnost me diže da ne padnem, to me jedino spasilo i terapija, bolnička kontrola, objasnio je Danijel Papeš, HPD "Mosor", Split. 

- Ja volim planinariti, rekao je Vicenco Benutić, HPD "Mosor", Split. 

A biti ruka pomoći izazov je i za prekaljene vodiče. 

- Odgovornost je velika, ali zapravo ja sam vodič volonter želim da što više se ljudi uključi, na jedan tako dobar način, u planinarenje u prirodu, ne moraju to biti veliki vrhovi, zahtjevni vrhovi, istaknula je Bumbak. 

Sto godina planinarenja


Sve što treba, kaže, čvrsta je obuća, dovoljno vode i dobre volje. A toga u ovom društvu ne manjka.    

- Planinarsko društvo Kamenar za godinu, dvije obilježit će sto godina planinarenja u Šibeniku, rekao je Ercegovac. 

Usponom na Orlovaču jednu od kontrolnih točaka hrvatske planinarske obilaznice zaključen je prvi šibenski planinarski izlet za osobe s invaliditetom. Za vjerovati je, bit će ih još mnogo.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!