S vukovima razgovara zavijanjem, uz njih je četvrt stoljeća

29.10.2022.

20:07

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/HRT

Šaptač vukovima

Šaptač vukovima

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvoje Gunjača proveo je dan sa "šaptačem vukovima". Znanstvenikom koji ih proučava već četvrt stoljeća te s njima čak i razgovara - zavijanjem. 

Poznaje vukove - u dušu. Proučava ih od sredine devedesetih. Dobar terenac - nužan mu je alat!

- Većina praćenja vuka se odvija laganom vožnjom po šumskim cestama i cijelo vrijeme skeniranje i gledanje prostora ispred sebe, ne bi li ugledali neki znak da je vuk prošao, objasnio je Josip Kusak, Veterinarski fakultet Zagreb.

A vještom oku - ne promiče nijedan trag! Pa ni ovo - za nas laike - "obično" grebanje.

- Vidite, čak je pandžama ostavio trag na kamenju ovdje i ovdje. Općenito, vukovi grebu - to je jedan od načina kako oni obilježavaju svoj teritorij. Oni su teritorijalna vrsta, dodao je Kusak.

Grebu, kaže, odrasli vukovi - predvodnici čopora. Među prstima imaju žlijezde, pa ostavljaju i miris.

I ovo je važan trag - važniji od izmeta! Ne slučajno ostavljene na putu.

- On je bio na križanju cesta i blizu grebanja - i sve to ukazuje na obilježavanje prostora, dodao je.

Uzorak će na laboratorijsku obradu.

- Iz tog uzorka se može izolirati DNA vuka, a iz DNA vuka se može odrediti koja je to jedinka čak. Dakle, možemo prepoznati jedinke. Može se iz ostatka izmeta utvrditi što je vuk jeo, dodao je Kusak.

Oštećene stočare sigurno će iznenaditi crtica o prehrambenim preferencijama vuka!

- Ako gledate dostupnost pojedine kategorije hrane, ispada zapravo da vukovi se nekako trude jesti divlje životinje, a ne domaće, rekao je.

Čovjek je, zapuštanjem nekad naseljenih područja - kaže prof. Kusak - divljinu, a time i vuka - približio naseljima!

- I ova vegetacija nije postojala prije 40-50 godina. Bilo je kamenje i bila je trava. Nije bilo mjesta za vuka ni neke druge životinje, da bi tu mogle živjeti, rekao je Kusak.

Prava je promenada divljih životinja - na samo nekoliko stotina metara od Muća! Potvrđuje skrivena kamera.

- Dosad smo slušali šuštanje radioprijemnika, ali sada čujemo i bipove. To znači da negdje ovdje oko nas se nalazi vučica koja ima ogrlicu za praćenje, dodao je.

Brzi odgovor potvrđuje da se vučjim jezikom profesor vješto služi!

- I još se vrlo vjerojatno može reći da je to mladi vuk, ovogodišnji. Dakle, ima vukova i ima reprodukcije, zaključio je Kusak.

Suživot čovjeka i vuka - uvjerava nas - moguć je. Otprilike kao u onoj - vuk sit, a ovce na broju! No najprije treba utvrditi koliko je vukova u Hrvatskoj. To je i cilj ovoga projekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!