Na Mosoru nova planinarska staza

26.03.2021.

19:25

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Nova planinarska staza na Mosoru

Nova planinarska staza na Mosoru

Foto: Dobro jutro, hrvatska / HRT

Na sjevernoj strani Mosora otvorena je nova, prva označena i očišćena planinarska staza. 

Mirko Plazibat, predsjednik hrvatskog planinarskog društva Ljubljan iz Dugopolja, kaže kako je iz dana u dan sve više izletnika, planinara i ljubitelja prirode koji dolaze posjetiti novu stazu.

- Sjeverne padine Mosora jednim su dijelom bile dosta zapuštene. Sada smo napokon očistili i markirali staze, zahvaljujući inicijativi načelnika. Kad smo krenuli u samu realizaciju, bilo je jako nezgodno i odmah sam mu rekao da će to ići jako teško, kaže Plazibat za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska".

Do vrha, odnosno planinarskog skloništa, ima oko 5000 metara, a dosad je uređeno malo više od pola staze, dužine od oko 2,6 kilometara.

Tamo bez problema mogu ići i mala djeca, starije osobe, osobe s invaliditetom, napominje Plazibat i dodaje kako se do vrha popeo čak i čovjek s umjetnim koljenom.

- To je suprug naše planinarke, koji je obećao ispeći janje i počastiti cijelo društvo, šali se.

Među onima koji su prvi došli prohodati stazom je i iskusni hrvatski planinar Stipe Božić.

Možemo biti primjer drugima, da što više idu u planine. Svi smo sve više stiješnjeni u betonske okvire i zato nam trebaju ove staze. Ovo je izvrsna inicijativa, da se staza ovako uredi, kaže Božić.

Ipak, opreza na stazama nikad dosta - ponekad se planinari nađu u, po život, opasnim situacijama. Jedna od njih je i ženska osoba koja se 3 dana vodila kao nestala, ali srećom je pronađena živa i zdrava.

- Nakon tri dana potrage po nevremenu, po danu i po noći, pronađena je nestala ženska osoba, i ta je priča uspješno završila, kaže Darko Gavrić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Danica Split. Dodaje kako za HGSS nova staza znači puno, iz sigurnosnog aspekta.

- Sigurno će porasti broj posjetitelja, a samim time i broj akcija, zaključuje Gavrić.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!