Sajam "Domaće je domaće" u Rijeci unatoč sve težoj situaciji za male OPG-ovce

05.04.2022.

16:59

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Regionalni dnevnik/HRT

Sajam "Domaće je domaće"

Sajam "Domaće je domaće"

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Uoči uskrsnih blagdana dobro je opskrbiti se domaćim namirnicama, a ta se prilika pruža ovih dana Riječanima. Na dva sajma domaće izvorne proizvode predstavljaju mali OPG-ovi iz Primorsko-goranske županije, te članovi Udruge branitelja proizvođača Panonia.

Miris i okusi caruju šatorom na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske. Sedmu godinu zaredom sajam "Domaće je domaće", unatoč sve težoj situaciji za male OPG-ovce, stigao je u Rijeku.


- Malo je skuplje, rezervoar goriva bio je 100 eura, sad je 1000 kuna. Kod nas su cijene iste. Manja je potražnja, još kad bi digli cijene, ne znam gdje bi završili, kaže Marijan Delić (OPG Delić, Županja).


Baranja, Županja, Bjelovar samo su neka mjesta odakle je stiglo više od dvadeset branitelja proizvođača...


- I mi moramo nekad trpjeti svu situaciju. Uvijek se voljelo reći - kulen je bio 50 njemačkih maraka, no koliko je gorivo bilo za vrijeme Domovinskog rata - 3 i pol kune, sad je 12 kuna. A kulen je i dalje 200 i nešto kuna, kaže Nenad Kračun, tajnik Udruge branitelja proizvođača Panonia.


Odmah do riječkog Korza smjestili su se štandovi malih OPG-ovaca iz riječke okolice. Organizator, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije promovira proizvođače meda i pčelinjih proizvoda, mesnih delicija te lavandinih proizvoda.


- To je treća životna dob, koja ne mora biti mirovanje. Tu je lavanda i preko nje smo upoznali mnogo zanimljivih ljudi. Proizvodimo sve od lavande, kaže Draško Vučemilović iz Veprinca.


- Nalazimo se na Orehovici, malo obiteljsko gospodarstvo. Pčelarimo na otoku Cresu, imamo medun, livadu, kaže Jasenka Vucić (OPG Vucić, Orehovica).


A kad završite s kupovinom, možete se počastiti izvrsnim čobancem koji je pripremio Antun Tićak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!