Salenjaci - tradicionalna zimska slastica

07:00 / 01.02.2022.

Autor: Ana Papec/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Salenjaci

Salenjaci

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U sklopu "Kajkavskog vikenda v Marofu", manifestacije koja već petu godinu pridonosi očuvanju kajkavskog izričaja i kulture, udruge koje njeguju stare običaje okušale su se u izradi tradicionalne zimske slastice - salenjaka.


Hrskava mala peciva punjena pekmezom od šljiva zamirisala su cijelom dvoranom. Gospođa Snježana Kovač salenjake je prvi put ispekla prije 20 godina.

- Bit salenjaka je da se oni listaju kao današnji kroasani, a da se listaju, treba ih više puta preklapati, znači najmanje triput, a može se i više puta. Najmanje triput se preklapa, naglasila je Snježana Kovač iz Udruge žena "Ključ".

Za pripremu ne treba mnogo namirnica. Glavni je sastojak salo.

- Postupak uzimanja sala je malo dugotrajan jer salo ima u sebi splet žila koje treba očistiti da se dobije glatko salo. Znale smo samo topiti salo pa su tu mast upotrebljavale samo za kolače, rekla je Kovač

I članovi udruge iz Madžareva potrudili su se ispeći što ukusnije kolače. Njihova je autohtona slastica slani sirni kolač "pera".

- Uglavnom se to radilo u kućama kad se našlo vremena. Uvijek je bilo brašna, mlijeka i sira pa bi se iz toga iskombiniralo nešto. Kad je bilo nečega više, onda se dodalo ili oraha ili slično nešto, rekao je Hranislav Skenderović, Etno udruga "Greben", Madžarevo.

Uz kolače, stolove udruga krasile su i različite rukotvorine. U duhu tradicije izvedene su i poznate kajkavske popevke.

- Kajkavski vikendi su dosad uvijek odlično posjećeni. Moram priznati da se osjeća pandemija ove godine. Međutim s obzirom na to da su mjere na snazi i da je ograničen broj ljudi u ovom prostoru, mi smo zadovoljni s posjećenošću, naglasila je Ivana Kušek Perši, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof.

Jer prostor iz kojeg se šire tako zamamni mirisi i čuje pjesma teško da će ostati prazan. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!