Samobor se vratio u 15. stoljeće

05.03.2023.

Zadnja izmjena 19:36

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Samobor

Samobor

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Samobor se danas na kratko vratio u srednji vijek. Na Vugrinščaku je uprizorena bitka kod Samobora 1441. godine. Riječ je o već 18. rekonstrukciji te bitke koja je postala važna kulturno povijesna manifestacija za grad.

Galerija
Samobor, Foto:  Boris Scitar /PIXSELL
Samobor, Foto:  Boris Scitar /PIXSELLSamobor, Foto:  Boris Scitar /PIXSELLSamobor, Foto:  Boris Scitar /PIXSELLSamobor, Foto:  Boris Scitar /PIXSELL

Povorka vitezova podno samoborskog starog grada, baš kao davne 1441.

- Doživljaj je odličan, neki kažu da niti ne glume nego se samo užive u tu ulogu srednjeg vijeka. Mi ga pokušavamo prikazati na neki način kroz odjeću, kroz oružje, kaže Ivan Štefek, predsjednik udruge Družba vitezova zlatnog kaleža.

Srednjovjekovna odjeća i oružje - na livadi Vugrinščak sve je stalo u 15 stoljeću. Uživljeni u neka davna vremena kreću u pravu bitku u kojoj se nikoga ne štedi.

- Ova je bitka bila u 15. stoljeću, između ugarske kraljice, znači mađarske kraljice Elizabete i poljskog kralja Vladislava Jagelovića. Dinamična bitka koje se dogodila na ovom području sasvim slučajno što je najbolje od svega, ali nama je uspjela dogoditi lijepa turistička valorizacija, kaže Luka Kazimović, kustos Samoborskog muzeja.

Iako unaprijed znaju rezultat, vitezovi na bojišnici daju sve od sebe.

- Bila je to duga kampanja, dosta teška, ali evo izgubili smo. Još nije gotovo, imam još neke rezervne snage, sad ću pobjeći natrag svojima i nadam se za godinu dana doći još jači, kaže Vojvoda Banić.

- Nažalost izgubili smo ovog puta. Lani sam bio na pobjedničkoj strani međutim ove godine je to jako loše iskustvo. Međutim moramo se naći i na jednoj i na drugoj strani, kaže Ante.

- Bilo je super, dosta naporno kao što ste vidjeli, bilo je intenzivnih borbi i duela, kaže Ivan.

I majstori iz srednjeg vijeka pokazali su svoje vještine na srednjovjekovnom sajmu.

- Bilo je puno rekvizita, viteških mačevi, štitovi, koplja, lukovi i strijele, kaže Danijel.

- Baš su bili super, svidjeli su mi se mačevi i sjekire, kaže Nika.

Pobjednici ili gubitnici, nakon žestoke borbe staju jedan uz drugoga i vraćaju se u 21. stoljeće.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!