Priča samohrane majke: Voljela bih da mi je netko rekao da će sve biti u redu

02.06.2023.

10:10

Autor: Sanja Čeliković/Kod nas doma/A.D./HRT

Danijela Miklec

Danijela Miklec

Foto: Kod nas doma / HRT

Kad je bila trudna četiri mjeseca, Danijela Miklec razišla se sa svojim zaručnikom i ostala je sama. - I tu počinje moja priča, govori ova samohrana majka. A Danijelina priča nije laka.

- Bilo mi je grozno, proživljavala sam sve strahove u glavi koje sam mogla imati vezane uz budućnost mene i mog djeteta. Nisam vidjela nikakvo svjetlo na kraju tunela, nisam vidjela ni tunel, bilo je jako teško, nastavlja svoju priču.


Izazov joj je bio i povratak na posao učiteljice hrvatskog jezika u osnovnoj školi.


- U prvim mjesecima povratka na posao bilo je strašno. Bila sam hodajući zombi, kad bi Jakov navečer zaspao, tek tada sam se pripremala za nastavu, obavljala ono što nisam stigla, spavala par sati... opisuje Danijela i kaže da je to bilo razdoblje kad je doslovno "preživljavala".


Možda još teže od fizičkog umora bila je činjenica da sitne radosti sinovog odrastanja nema s kime podijeliti. Ipak, podršku je pronašla u obitelji i prijateljima.


- Od partnera mi najviše nedostaje zagrljaj, priznaje.

Koliko god da je bilo teško, stvari su s vremenom krenule na bolje.


- Naučila sam jako puno stvari za koje do tad uopće nisam znala da sam sposobna. Na primjer, zamijeniti žarulju na autu. Nije u životu poanta da sve radiš sam. Ali, ta snaga koju sam dobila meni je značila puno, govori Danijela.


Danas može sve. Učiteljica je, spisateljica, voditeljica dječjih radionica koje potiču čitanje od najranije dobi.


- Kad pogledam unatrag, ne znam kako sam našla vremena za sve stići, ali neka unutarnja motivacija da nešto stvorim za svoje dijete je ono što je mene guralo dalje, ističe.


U svemu tome rodila se ideja za knjigu "Ti nisi sama" koja pomaže drugim mamama da pronađu inspiraciju i utjehu u njezinom primjeru.


- Mislim da nikad ne bih imala ni hrabrosti izdati knjigu da mi se možda nije dogodila ta motivacija da želim pokazati drugim ženama da će sve biti dobro. Voljela bih da je meni tada netko rekao da će sve biti u redu i da je već sad sve u redu. I da, možda, ako imaju negdje u svojoj blizini nekoga tko prolazi slične stvari, da ga možda koji put samo zagrle, zaključuje ova hrabra majka. 

@hrvatska_radiotelevizija Kad je bila trudna četiri mjeseca, Danijela Miklec razišla se sa svojim zaručnikom i ostala je sama #kodnasdoma #hrvatskaradiotelevizija #samohranamajka #majka ♬ original sound - HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!