Sanja - jedina gluhoslijepa doktorica znanosti u Hrvatskoj; no put do titule nije bio lak

29.06.2022.

07:00

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Dr. sc. Sanja Tarczay

Dr. sc. Sanja Tarczay

Foto: Dnevnik / HRT

Iako žive u mraku i tišini - ne žele biti i nevidljivi. Ne žele da ih se ignorira - spremni su iskoristiti svaku priliku da se dokažu u društvu. I gluhoslijepe osobe imaju pravo na edukaciju, komunikaciju i socijalizaciju. Imamo priliku bolje se upoznati s njihovim svijetom tijekom Međunarodnog tjedna svjesnosti o gluhosljepoći.

Sanja je prva i jedina gluhoslijepa doktorica znanosti u Hrvatskoj. Put do titule nije bio lak, no nije odustala. Bez prevoditelja, kaže, bilo bi nemoguće.

- Oni ne samo da prevode, oni vode gluhoslijepe osobe, opisuju okolinu, još moraju znati puno različitih načina komunikacije jer svaka gluhoslijepa osoba je drugačija, rekla je predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba "Dodir" dr. sc. Sanja Tarczay.

Gluhoslijepim osobama osjet dodira jedino je sredstvo komunikacije s vanjskim svijetom. Prevoditelji im dodirom opisuju predmete, pa čak i situacije.

- Mi koristimo taktilni znakovni jezik, oni drže svoje ruke na našima, dok mi znakujemo, a sve što im želimo predočiti, ne možemo im to opisati drugačije, nego da oni to opipaju, istaknula je prevoditeljica za gluhoslijepe osobe Danijela Đurić

Prema podacima, u Hrvatskoj je oko 1400 gluhoslijepih osoba. Educiranih prevoditelja godinama nedostaje.

- Sad se borimo za to da razumiju posebnost naših prevoditelja za gluhoslijepe i ja se zapravo nadam da ćemo se izboriti za to, dodala je predsjednica Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba "Dodir".

A kako izgleda život u mraku i tišini, mogli su iskusiti Zagrepčani. I to s pomoću naočala koje simuliraju različita oštećenja vida te slušalica koje simuliraju tišinu.

- Uz ovakve naočale i takvo oštećenje vida probati se kretati uz prevoditelja, probati možda nešto pročitati i zapravo vidjeti kako naše gluhoslijepe osobe žive svaki dan, naglasila je prevoditeljica za gluhoslijepe osobe Tatjana Uzun.

- Samo sam stajala na mjestu i taj dio kad nema vida i kad taj vid malo nam se oduzme, vidimo koliko u svakodnevnom životu uzimamo stvari zdravo za gotovo, poručila je Andrea.

Upravo je i poruka ovogodišnjeg Tjedna Hellen Keller "podijelimo iskustva", jer ne treba mnogo kako bismo se svi bolje razumjeli.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!