Šaransko pecanje

24.08.2022.

07:00

Autor: Silvio Stilinović/V.K.Regionalni dnevnik/HRT

Šaransko pecanje

Šaransko pecanje

Foto: Silvio Stilinović / HRT

Poznato je kako je Hrvatska iako mala zemlja, velika sportska sila. Svim svjetskim uspjesima hrvatskoga sporta valja pridodati i hrvatsku šaransku reprezentaciju, 12 godina zaredom najbolju na svijetu. Ovih dana teku posljednje pripreme za svjetsko prvenstvo.


Požežani Davor i Hrvoje već šest godina dominiraju kada je riječ o svjetskim prvenstvima. Prvi su na svijetu. A ako netko misli, pa to je samo pecanje:

- Natjecanje traje 72 sata. Ponekad u tih 72 sata ništa ni ne spavaš. Druga stvar je što mi često pecamo na velikim daljinama. Znači, treba zabacivati konstantno. Fizički vrlo zahtjevno, rekao je Hrvoje Jakopčević iz Požege.

- Svjetska prvenstva imaju jako veliki broj ekipa. Znači, 75 do 80 ekipa iz cijeloga svijeta. Ne postoji ni jedno jezero na svijetu gdje imate puno riba za toliko ekipa. Riba sva pobjegne na sredinu i onda je borba za svaki griz, naglašava Dalibor Banaj iz Požege.

Reprezentaciju čine tri ekipe po dva člana, i jedna rezervna ekipa. Najbolji na nacionalnom prvenstvu predstavljaju Hrvatsku na svjetskoj razini. U našoj su zemlji prva natjecanja održana 2000.

- Ali bez lažne skromnosti, nismo mi među najboljima, nego smo mi najbolji. Nijedna reprezentacija nema taj kontinuitet, tolike godine držati vrh, istaknuo je Darko Glumac, povjerenik Hrvatske šaranske lige.

Za mjesec dana svjetska elita šaranskih reprezentacija okuplja se u mađarskom Kapošvaru. Hrvatsku će predstavljati reprezentativci iz Požege, Đakova, Donjih Andrijevaca, Zagreba i Našica. Mjesto su izborili među 18 ekipa hrvatske lige.

- Filter takmičara su ta četiri kola. Mi onda dobijemo tri najbolja tima odnosno četiri tima. Četvrti vodimo kao rezervni, rekao je Davor Jandroković, kapetan hrvatske šaranske reprezentacije.

U 72 sata ovako se zabacuje i više tisuća puta. Zabacuje se i više od 150 metara u daljinu. Tako da su pripreme i u teretanama i na atletskim stazama. Iako sve ovisi io sreći, šaranaši misle da bi i ovo mogao biti olimpijski sport.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!