Saša i njegov Max, morski pas na četiri noge

27.09.2021.

07:02

Autor: Kristina Tartaro/More/I.Z./HRT

Saša i Max

Saša i Max

Foto: More / HRT

Saša i njegov najbolji prijatelj Max kliknuli su na prvu, a povezalo ih je more. Njihova priča ne razlikuje se mnogo od drugih, sličnih. I baš zato što se gotovo svaki vlasnik psa, na svoj način, u njoj može prepoznati odlučili smo je ispričati. 

Uz onaj, u Dalmaciji poznati 'laganini' stav prema životu, povezuje ih i to što su gotovo vršnjaci. Maxov broj godina razlikuje se ovisno o tomu tko pita.

- Kad me žene pitaju kažem osam, a kad me pitaju muškarci kažem deset, žene vole mlađe, rekao je Saša Colić.

Saša radi u kontroli leta zadarske Zračne luke pa mu šetnje s Maxom, kaže, dođu kao psihoterapija. I još nešto obojica jako vole.

- Svaki dan idem s njim po tri puta na kupanje. Voli kupanje i ja volim, dodao je Saša.

Spuštaju se, tako, uvijek s istim guštom do plaže u Diklu. Sinkronizirano skakanje i plivanje odavno su usvojili. Max je pasmine koja voli kupanje, ali ima tu još nešto.

- Tata mu je spasilac i ako se zakačiš za njega, on te vuče vani iz mora. I djecu vuče kada ga uhvate, poručio je Saša. Iako sada, kad su se plaže ispraznile uživaju u svome miru, Max je, kaže nam Saša, jednako oduševljen i kad se satima može igrati s djecom. Čuva ih i pazi, nekad zbog urođenog instinkta spašava čak i kad ne treba.

Ipak, našao se jednom na pravome mjestu baš kad je trebalo. Spasio je čovjeka od utapanja.

- Čovjek se prevrnuo, Čeh, i kako smo plivali on se uhvatio za njega i izvukao ga vani do plićaka. Prevrnuo se u kajaku. To mu je najveći uspjeh, istaknuo je Saša.

Uskočit će Max u more ponovno, kad god zatreba ili čisto iz gušta - jer ipak je on pravi morski pas.

- To je takav pas, njemu, nema veze je li ljeto ili zima, on svaki dan skače, svaki dan se kupa, poručio je Saša.

A nakon kupanja, na zasluženi odmor, do obližnjeg kafića ili natrag kući na balkon. To ipak više ovisi o gospodaru.

Max će se u svakom slučaju složiti. Zna da će sutra ponovno uživati u omiljenoj aktivnosti - slobodnim skokovima u more. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!