Savudrijske grue - zaštićeno kulturno dobro

13.06.2022.

07:00

Autor: Ivana Nežić/V.K./Dnevnik/HRT/IMS

Savudrijske grue

Savudrijske grue

Foto: Dnevnik / HRT

One su jedinstvene, toliko da je umijeće njihove izgradnje uvršteno na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Govorimo o savudrijskim gruama - posebnim drvenim dizalicama za plovila - batane. 


Stoje one tako već cijelo jedno stoljeće. Ni morska sol, oluje, ništa ih nije uspjelo uništiti. Nakon godina birokracije, znanje i vještine njihove izrade sad su zaštićene. 

- Na početku su pronašli mjesto gdje ima malo više vode i onda su klesali i radili rupu dok ne dođe do neke određene dubine i samo su stavili kolac od bagrema, govori Christian Petretich iz Savudrije.

Služile su kao dizalice jer nisu imali sigurnu luku. Prije nevremena na njih bi dizali svoje jedinstvene batane.

- Bitan detalj s obzirom na to da sama batana salvorina je hranila lokalno stanovništvo, specifičan je način ribolova koji je počeo i s kojim se ponose svi salvorini, naglašava Davor Rašin, član Udruge ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti "Savudrijska batana - batana salvorina".

Ponose se i tradicionalnim načinom izgradnje grua. 

- Treba paziti koliko su prave bile napravljene. One su bile najprije na stijenama šutnute u stijenu, tako da je to pravi princip, a gdje to nije bilo moguće, koristio se beton, ne armirani beton, ni tako nešto, rekla je Marina Paoletić, predsjednica Udruge ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti "Savudrijska batana - batana salvorina".

Savudrija ima tri kamena mola s gruama. Laurova obitelj imala je svoju.

Grad Umag, muzej i udruga tako su uspjeli sačuvati svoj zaštitni znak, nad kojim danonoćno bdije savudrijski svjetionik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!