Šetnja stazom Stjepana Hausera

31.01.2022.

07:00

Autor: Marko Perca/Dnevnik 3/HRT

Šetnica Stjepana Hausera

Šetnica Stjepana Hausera

Foto: Dnevnik / HRT

U Istri su sve popularnije pješačke staze koje prolaze zanimljivim predjelima poluotoka. Naša ekipa prošetala se jednom - koja nosi ime našeg poznatog glazbenika Stjepana Hausera, a nalazi se ispod Raklja, sela poznatog po pastirima, lončarima i pomorcima.

Ljeti su ovdje turisti, a zimi izletnici koji šeću stazom Stjepana Hausera. Njega se često može sresti kako ovuda luta u potrazi za inspiracijom. Mi ga nismo vidjeli, ali zato smo sreli mnogo izletnika.

Staza okupana mirisima smrike i kadulje, prolazi tik uz more, a duga je nekoliko kilometara. Ovo je istočna obala Istre, samozatajnija ali i očuvanija od one popularnije, zapadne.

Staza završava na jednom od najljepših vidikovaca u Istri. Onom svete Agnjije. Uz njezinu se crkvicu veže stara legenda. Jedne tamne noći prije mnogo stoljeća, doplovili su gusari i odnijeli njezina zvona. No svetica je podigla oluju i potopila im lađe u zaljevu.

Još i danas, za vrijeme jakog juga, starije žene iz Raklja čuju zvona u dubinama. Ali to je već tema za neku našu novu priču. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!