Sezona je bijelog tartufa, pa je i Istra u znaku te skupocjene gljive

13.10.2024.

20:03

Autor: Klara Dujmović/M.M./Dnevnik/HRT

Poput zlata, prodaje se na grame, intenzivna je okusa i mirisa, raste skriven pod zemljom. Riječ je o tartufu - vrhunskoj gljivi koja se posluživala i na francuskom dvoru. Sezona je bijelog tartufa, pa je i Istra u znaku te skupocijene gljive. Sajam u Livadama odlična je prilika za uživanje i degustaciju.

Sanja Kantaruti, direktorica TZ-a središnje Istre u središnjem Dnevniku HTV-a rekla je kako gosti koji dolaze u unutrašnjost traže izvorno autentičnu kuhinju.

- Sve su bolji gosti oni koji dolaze u razdoblju pred i post sezone. Cijene manifestacije koje radimo i koje su upravo fokusirane na autentične izvorne namirnice i recepte, rekla je.

Na pitanje koliko je teško organizirati autentičaj događaja kaže: 

- Zahtjevno je, ali nije teško s obzirom da ovdje ljudi žive autentično i izvorno. Osim toga, središnja Istra obiluje outdoor aktivnostima, aktivni turizam je nešto što potenciramo i promoviramo. Ljudi ovdje tako i žive, zdrav život uz puno aktivnosti na otvorenom i uz dobru hranu, uz ognjište u nekom od objekata u središnjoj Istri, rekla je Kantaruti.

Otkrila je i kako su uvelike uspjeli produljiti sezonu.

- Središnja Istra fokusirala se na cjelogodišnji turizam. Naši kapaciteti rade tijekom čitave godine, od ugostiteljske ponude, kušaonica, OPG-ova do outdoor ponude koju je zbilja moguće konzumirati u svako doba godine, zaključila je.

Turističkim vlakićem u pokazno traženje tartufa.

Do te podzemne gljive mogu jedino utrenirane njuškice.

Trogodišnji X i jednogodišnji Dobriša pokazali su se dorasli zadatku. U pola sata pretrage terena uspješno su pronašli to blago.

- Zadovoljan sam brojem rupa jer ova sezona nema nešto tartufa, tako da je ovo dobar znak. Iako nisu neke kvalitete, maleni su, ali to je znak da bi mogli biti bolji, veći, mirišljaviji, kaže Franko Makovac, tatrufar.

Gosti iz Kolumbije, na proputovanju su Europom, a upravo radi tartufa došli su u Istru.

- Dojmilo me se kako psi s pomoću njuha dolaze do tartufa, kao i interakcija tartufara i psa, kaže Ferdinando, gost iz Kolumbije.

Bijeli tartuf raste na samo nekoliko mjesta u Europi. Rijedak je i stoga skupocjen.

- Sezona je tek počela. Sajam smo otvorili prošli tjedan. Cijene se kreću od 2 i pol tisuće eura do 5 tisuća za veće primjerke, istaknuča je Antonela Zigante, organizatorica Sajma tartufa.

Sve ovisi o veličini, odnosno klasi tartufa.

Najveći i najljepši primjerak sajma teži 105 grama, a cijena mu je 520 eura.

Za mnoge je najukusniji uz tjesneninu ili s jajima.

Sezona je bijelog tartufa počela. Želite li ga probati, još stignete - u Livadama to možete činiti svakoga vikenda do sredine prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!