Inovativne turističke ture po Šibeniku

02.11.2021.

07:00

Autor: Ana Bralić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Igrokaz turističkih vodiča

Igrokaz turističkih vodiča

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Šibenska Udruga turističkih vodiča obilježava 15-u obljetnicu osnutka pa cijelu godinu osmišljava i građanima nudi nove zanimljive tematske ture. No, ovaj put nisu samo znatiželjnike proveli gradom već im pravim igranim prikazom dočarali bogate temelje šibenske gastronomije.

 

U potrazi za dobrim lokalnim proizvodima, trgovac Oleg u Šibeniku sreće živopisnu plejadu likova: bodulicu Maru, solarevu ženu Dobru, travarku Cvitu... Šibenske su vodičice odličnom glumom prošetale kroz različita razdoblja, otkrivajući crtice iz bogate gastro-baštine grada. 

- Dok se proizvodila sol i prodavala, posebice ovima, kako mi kažemo, Vlajima u zaleđu, Šibenik je zapravo najviše profitirao. Dolazile su karavane, po 500-600 trgovaca je dolazilo i oni su odnosili sol, ali istodobno donosili kože, meso, žito, najviše iz Zagore, govori Josipa Petrina, članica Udruge turističkih vodiča Mihovil, Šibenik.

- Znači, svako jutro, po bilo kojim vremenskim uvjetima, u svojim buklijama bi dolazile i u grad donosile svježe mlijeko. Ja sam utjelovila mljekaricu Tonu koja je imala svog tovara Pjera koji je bio šibenski miljenik, kazala je Sandra Grgas, članica Udruge turističkih vodiča Mihovil, Šibenik.

Riba s otoka, mliječni i mesni proizvodi iz zaleđa pretvarali su se u gradske delicije. Sve povijesne zanimljivosti dočarane kroz priču.

- Radim kao turistički vodič i stvarno volim tematske ture. Svaki put želim biti dio te ekipe, zato što je to dobra ekipa, naglašava Igor Ianachi, član Udruge turističkih vodiča Mihovil, Šibenik.

- Mi i dan danas otkrivamo stvari, informacije, činjenice za koje nismo znali da postoje. To je ona mala kap u moru. Toliko se veselimo što znamo da ćemo o nekoj temi opet otkriti nešto što nismo definitivno znali niti mi niti naši građani, ističe Tina Biluš, predsjednica Udruge turističkih vodiča Mihovil, Šibenik.

A građani prezadovoljni ponuđenim vremeplovom. I nagrađeni pravom marendom.

- Ja sam oduševljen! Obožavam ovakve priče, taj jedan virtualni povratak u prošlost, taj stari govor kako su ljudi nekad pričali, oduševljen je Hrvoje Marinčić iz Šibenika.

- Oduševljena sam, svaka im čast - eto nemam riječi, ja bi preporučila ovo svakome, zaključuje Mira Mikuličin iz Šibenika.

A sudeći po bogatstvu ideja koje se pretoče u tematske ture, Udruga šibenskih vodiča to neće dopustiti!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!