17:27 / 28.01.2021.

Autor: Hrvoje Gunjača/Regionalni dnevnik/HRT

Postavljali infrastrukturu, naletjeli na grobove

Arheološka istraživanja u Šibeniku

Arheološka istraživanja u Šibeniku

Foto: HRT / HRT

Na šibenskom su području na trasi postavljanja nove komunalne infrastrukture pronašli ostatke nekadašnjeg groblja za koje se i pretpostavljalo da bi ondje moglo biti. 

Gotovo 200 godina hodali su Šibenčani preko grobova drevnih sugrađana, a ukapali su se ovdje tijekom 5 stoljeća, od izgradnje crkve sv. Frane.

- Datacija je 14. do početka 19. stoljeća, kada nova vlast austrijska ukida takvu praksu ukapanja u samim gradovima. I groblja se izmještaju izvan naselja, rekao je Tomislav Pušić, arheolog i povjesničar.

Iznenadio je i javnost i stručnjake - broj pokojnika u dosad istraženih 30-ak grobnica. Ovo je zasad rekordna.

- U njoj je na prvih 30 centimetara pronađeno 17 lubanja. To znači da je to bila nekakva obiteljska grobnica, kaže arheolog Slavko Galiot

Posljednji nalazi iz grobnica ukazuju da ovdje nisu počivali samo siromašni Šibenčani.

- Uspjeli smo pronaći u tim obiteljskim grobnicama predmete poput brončanih prsetnova, privjesaka, pečatnjaka, broševa, nekakvih elemenata nošnje poput aplika i brončanih niti, kaže Pušić.

Svi će nalazi, kao i dio kostiju - na detaljnu analizu. 

- Imamo Pravilnik o arheološkim istraživanjima, koji definira razinu dokumentacije koja se mora napraviti: nacrte tehničke, analiza pokretnih ostataka, analiza uzoraka - konkretno antropološka analiza skeletnih ostataka, kaže Marko Sinobad/Konzervatorski odjel u Šibeniku.

Nakon što lokalitet bude snimljen i dokumentiran, vrijedni nalazi pohranjeni, a kosti premještene - dio nekadašnjega groblja, na trasi aglomeracije, nestat će pod bagerima i novim cijevima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!