Šibenik slavi Dan grada

29.09.2021.

16:48

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Šibenik

Šibenik

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Šibenik cijeli dan slavi Dan grada i blagdan svetog Mihovila, zaštitnika grada i biskupije. Procesija kroz stari grad i misa na otvorenom obilježili su slavljeničko jutro, poslijepodne slijedi otvaranje jedinstvenog umjetničkog djela, reljefnog prikaza stare gradske jezgre. Upravo je ona glavni turistički resurs Šibenika, grada koji svoj razvoj, uz turizam, temelji na poduzetništvu i visokom obrazovanju.

Razbudila je grad slavljenik Šibenska narodna glazba tradicionalnom budnicom. A onda se na gradskim ulicama molilo i pjevalo u čast sveca zaštitnika, uklesanog u zidine grada.

- Meni je moj grad drag, i ne bi nikad iz njega iselila, da sam i mlađa.

- Pa ugodno, lipo se živi, posebno ako si obiteljski čovik, ovako s malom dicom ka šta sam ja, onda je jako dobro.

- A evo, nikad lipše, svaku godinu sve lipše i lipše, govore građani u našoj anketi.

Za Dan grada, ulaz na šibenske tvrđave besplatan. U bilo koje godišnje doba, mamac su za posjetitelje.

- Grad je predivan, tvrđava čudesna, njezina obnova s velikom ljetnom pozornicom je odlična zamisao - a pogled: spektakularan!, ističe Jenny, turistkinja iz Velike Britanije.

Puca s tvrđave svetog Mihovila pogled i na posljednju neobnovljenu kopnenu tvrđavu.

Radovi su trebali biti gotovi do proslave Dana grada, no nedostatak kvalitetnih materijala na tržištu i uzastopna arheološka otkrića zahtijevali su brojna ponovna projektiranja.

- Uopće se ne može usporediti ovakav jedan projekt na kulturnom dobru, sa brojnim iznenađenjima i rješenjima koja se jednostavno moraju izmisliti, koja nisu dosad nigdje primjenjena, ističe Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Pa je planirano da taj spomenički biser zasja punim sjajem do kraja ove godine.

A do sljedeće akademske godine bit će gotova najveća investicija u povijesti šibenskoga školstva. Više od 90 milijuna kuna ulaže se u suvremeni studentski dom.

- Time ćemo stvoriti infrastrukturne temelje za slijedećih 20-30 godina, za daljnji razvoj visokog obrazovanja, za nove studije, za poticanje međunarodne mobilnosti, studenti će dobiti zaista dom kakav zaslužuju, kaže dekan Veleučilišta u Šibeniku Ljubo Runjić.

Zaslužuje i šibenska Poduzetnička zona priključak na autocestu. Pa će ga napokon i dobiti - u tijeku je izbor za izvođača radova.

Nesumnjivo će pridonijeti da nove firme dođu u zonu. Inače, interesa ima i dalje, i tijekom ove pandemije nikad nije jenjao, kaže direktor Poduzetničke zone Podi Šibenik Jakov Terzanović.

Do kraja godine bit će zona tako bogatija za četiri nova pogona. Poduzetništvo, visoko školstvo i turizam tri su poluge razvoja Šibenika. No, svi dosadašnji višemilijunski projekti tek su uvod. Investitorima se nudi najatraktivnije zemljište na Jadranu, tik do stare gradske jezgre.

- Mi priželjkujemo da to bude nova gradska četvrt, četvrt koja će imati sadržaje ne samo za turiste nego i za domicilno stanovništvo i koja je de facto motor i pokretač budućeg grada Šibenika, kaže gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Priprema se natječaj pa se očekuje da bi na prostoru nekadašnje tvornice elektroda i ferolegura, nakon više od 2 desetljeća i razriješenih pravnih zavrzlama, radovi mogli početi za 3 godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!