Šibenik slavi svoj dan i blagdan svoga zaštitnika sv. Mihovila

29.09.2022.

19:44

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Ana Bralić/T.V./Dnevnik/HRT

Šibenik

Šibenik

Foto: Puls / HRT

Šibenik slavi svoj dan i blagdan svoga zaštitnika svetog Mihovila. U njegovu čast održana je procesija i misa na otvorenome, a svi posjetitelji besplatno su mogli obići šibenske kopnene tvrđave.


Zazivali su vjernici opet svog zaštitnika - da moli za Grad i ovdašnje ljude. Tisućljetna je tradicija zaintrigirala i šibenske goste.

- Ovakvo što prvi put vidim. Zaista je očaravajuće, rekla je Aza, turistica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Istim se pridjevom turisti koriste i za gradski niz fortifikacijskih bisera, najjači šibenski brend. "Ušminkane" su europskim milijunima. Zadnja obnovljena i njezin edukativni kampus trebali bi ucrtati Grad na svjetsku kartu akademske zajednice. Njegovu burnu prošlost istraživalo je dosad na Svetom Ivanu 300 osoba.

- Riječ je o studentima, mladim stručnjacima, o ljudima koji dolaze na kulturno-turistički boravak u Šibenik, na različite edukacije, studijske boravke, terenske nastave, objašnjava Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica JU Tvrđava kulture Šibenik.

Šibenik se želi profilirati i kao studentski grad. Dovršava se dom s 322 kreveta. I različitim sadržajima.

- Projekt vrijedan 85 milijuna kuna se bliži svome kraju. Očekujem negdje do početka ljetnog semestra da se prvi studenti usele u svoje studentske sobe, kaže Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku.

Visoko školstvo, ističe se, jedna je od poluga razvoja grada. Kao i poduzetništvo. Gradski oci, stoga, najavljuju još snažnije podupiranje poduzetničke inicijative.

- Radi se o velikom projektu u Industrijskoj zoni Podi, velikoj tvornici koja će zaposliti stotine radnika, ali što je puno važnije, i stotine ljudi visokog obrazovanja, najavljuje Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Dogovaraju Šibenčani nove projekte za novu europsku financijsku omotnicu. Zbog dosad ostvarenih mnogi Šibenik ističu kao "grad primjer".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!