Sinjsko pučko kazalište slavi dvije velike obljetnice

21.10.2021.

07:01

Autor: Magdalena Šipić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Sinjsko pučko kazalište

Sinjsko pučko kazalište

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Sinjsko pučko kazalište ove godine slavi svoj 65. i 140. rođendan Građanskoga glumačkoga društva.

Kroz jednu od najaktivnijih i najkvalitetnijih kulturnih udruga Sinja ali i šire, prošlo je više od 800 građana i pripremljeno više od 120 premijernih predstava među kojima su i brojne "uspješnice" prepoznate i izvan granica Lijepe naše dok je Alkafest jedan od najkvalitetnijih festivala u nas.


Sinjani su osim toga potaknuli osnivanje Zajednice dramskih amatera Splitsko-dalmatinske županije, a za dugogodišnji predan rad često su i nagrađivani.


Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jurto, Hrvatska:


Slavni Duje Manzan i Mate Manistre


Tek što su kraju priveli međunarodni kazališni Alkafest, Sinjani se već pripremaju - za nove izazove:


- Spremamo se za županijsku smotru. Praizvedba drame "Od Rame do Sinja" bila je prije 2 mjeseca na Danima Alke i Velike gospe. Naš fra Mirko Marić je napisao tekst, a književnik Igor Knižek je to dramatizirao, kaže predsjednik Sinjskog pučkog kazališta Željko Viculin.


Izvedba je bila priređena u suradnji s Franjevačkom klasičnom gimnazijom


- Svaki dijalog je bogatstvo, gdje dvoje, a ovdje je i puno više, gdje dvoje sudjeluje, jedan govori, drugi sluša, i to obogaćuje i onda jedna zajednička suradnja može donijeti puno dobroga uspjeha i puno dobrih predstava, napominje umirovljeni ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju i član SPK fra Blaž Toplak.


Kazalište je izvelo više od 120 premijera - među kojima su i brojne uspješnice prepoznate i izvan granica Hrvatske:


- Nabrajati bilo što, a ne spomenuti Duju Manzana i Matu Manistru - to bi bio kulturološki zločin. To je predstava koja ove godine obilježava 100 godina izvođenja. Fala Bogu, imamo mi i drugih ali predstava „Sinj u malome“ obilježila je ovaj grad. Inače, zadnje vrijeme volimo raditi povijesne stvari pa smo imali „Alkarsku nevistu“, „Ognjišta“, „Divu Grabovčevu“, sudjelujemo na smotrama, gdje nas god pozovu, nabraja Željko Viculin.


Članica Sinjskog pučkog kazališta Dijana Rančić napominje da je najveće bogatstvo to što čovjek može doživjeti aplauz.


- Ja mislim da svi glumci, amaterski i profesionalci žive za to, dodaje Dijana.


Zoran Šabić na daske koje život znače stigao je, pak, kao scenski radnik:


- Bio sam Katica za sve i onda su se pojavile manje uloge, i vjerojatno sam opravdao povjerenje, ovo je 3 ili 4 predstava koju igram. Čovjek se valjda rodi s tim, valjda umjetnička duša, priča nam Zoran.


Straha za gotovo stoljeće i pol staru tradiciju - nema!


- Ja uvijek govorim da grad bez kazališta nije grad. Ako nemaš u nekoj sredini mogućnost osnovati profesionalni teatar onda svaki ovakav napor koji je nastavak tradicije je izuzetno bitan za kulturnu sliku Hrvatske, prokomentirao je iskusni profesionalac, intendant HNK Split Srećko Šestan.


Potencijal je golem, a mogućnosti pregršt, pa osim gostujućih predstava Sinjsko pučko i splitsko Hrvatsko narodno kazalište ne isključuju - ni mogućnost koprodukcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!