Siščani dignuli glas protiv "industrije otpada"

22.04.2023.

Zadnja izmjena 17:02

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Siščani digli glas protiv "industrije otpada"

Siščani digli glas protiv "industrije otpada"

Foto: HTV / HRT

Dan planeta Zemlje u Sisku su prosvjednom šetnjom obilježili članovi građanske inicijative "Siščani ne žele biti Smetlišćani". Upozorili su na činjenicu da Sisak od jednog od najvećih industrijskih gradova u zemlji, polagano postaje državni centar za zbrinjavanje otpada. 

U posljednjih 12 godina - Sisak je, upozoravaju iz građanske inicijative, izgubio više od 7 tisuća stanovnika i više nije među 10 najvećih gradova u Hrvatskoj. Krivca za to vide u gašenju industrije i proizvodnih radnih mjesta te procvatu, kako kažu, "industrije otpada".

- Mi se zalažemo da se zaustavi taj put Siska prema jednom velikom odlagalištu jer vidimo da smo vodeći po broju otpadnih firmi a kojih imamo sad 38 naspram nekih gradova koji ih imaju četiri-pet, rekla je Snježana Sužnjević Vago iz građanske inicijative "Siščani ne žele biti Smetlišćani". 

Velik broj tvrtki koje se bave zbrinjavanjem otpada, tvrde, višestruko je povećao i rizik zagađenja okoliša. Požari na odlagalištima nisu rijetkost, a samo posljednji iz svibnja prošle godine bio je aktivan 20tak dana.

- Kakve su štete mi ni dan danas ne znamo. Znamo konkretnu materijalnu štetu na pogonu, međutim štete na usjevima okolnim, na pitkoj vodi, bunarima,... O tome nemamo pojma jer se nikad nitko nije konkretno obratio ljudima, pojasnila je Sužnjević Vago.

Lijep subotnji sunčan dan izmamio je ljude na gradske ulice, šetnice i izletišta. 

- Meni je prekrasan, zadovoljna sam... Samo ga trebamo čuvati i ništa više.

- Mogao bi biti bolji i više čišći. Ima mjesta koja zadovoljavaju, poput ovoga, ali vidimo da i tu svašta ima.

- Mislim da je grad prekrasan za život. Pun je potencijala i ima okolo prekrasne prirode. Svagdje ste brzo autom. Ako ćete neki ljepši izlet ima izletišta a i mi živimo za ove rijeke. Kupa nam je žila kucavica, tako da je tu prekrasno.

A da bi i ostalo takvo, prekrasno - ovisi i o svakome od nas i onome što činimo okolišu svaki dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!