12:45 / 07.06.2021.

Autor: Hina/V.M.

Sjećanje na vođu Hvarske bune

Jelsa na Hvaru

Jelsa na Hvaru

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Dan Matija Ivanića, vođe Hvarske bune protiv povlastica plemstva u 16. stoljeću na Hvaru, održat će se u subotu, 12. lipnja u njegovom rodnom Vrbanju, a skup će otvoriti Aldo Čavić, ravnatelj Muzeja Stari Grad.

O ulozi Matija Ivanića 500 godina nakon smrti, Dalmaciji u dobu u kojem je živio te o historiografskim izazovima, govorit će stručnjaci Josip Vrandečić, Mateo Bratanić i Marko Rimac.


Glazbom će događaj popratiti Mješovita klapa Svetog Duha, a posjetitelji će, na prezentaciji 'Hvarski pjat i žmul', imati priliku upoznati hvarska jela i kušati vina. U Osnovnoj školi Vrbanj bit će predstavljeni dječji radovi.


Ugledni građanin Hvara Matij Ivanić (Vrbanj na Hvaru, oko 1465. Rim, 1522./23.), u povijesnim vrelima nazvan i vojvoda Janko, bio je vođa bune hvarskih pučana protiv povlastica plemića na Hvaru i Visu početkom 16. stoljeća i mletačke vlasti. Ivanić je bio potomak imućne pučke trgovačke obitelji iz sela Vrbanja. Bavio se poljodjelstvom te brodarstvom i ribarstvom u Vrboskoj.


Nakon gušenja bune spasio se bijegom na područje neretvanske Krajine, odakle se 1515. vratio na Hvar, isprva u Sućuraj, a potom u Vrbosku (1516.). Od 1519. živio je u Rimu, gdje je bio član Zbora gostinjca sv. Jeronima. Iste godine boravio je u Apuliji, Markama i Ravenni.

Vrboska na Hvaru

Vrboska na Hvaru

Foto: Dalibor Urukalović / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!