Slatki, dragi, inteligentni, a za počinitelje kaznenih djela itekako opasni

28.12.2022.

20:20

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/R.S.

Policijski pas

Policijski pas

Foto: HTV / HRT

Policijski uspjesi u detektiranju i pronalaženju počinitelja često ovise i o najboljem čovjekovu prijatelju. Naravno, govorimo o psima. Na policijskoj akademiji svakodnevno ih uvježbavaju kako bi pomagali u rješavanju i najtežih zločina. Da proces obuke nije nimalo lagan potvrđuje i podatak da je u sustav, od 90 prijavljenih, ove godine ušlo samo 20 pasa.

Slatki, dragi, izrazito inteligentni, a za počinitelje kaznenih djela itekako opasni, policijski psi. Uža Medina specijalnost je traganje za eksplozivnim napravama. Posljednjih mjeseci dojave, na sreću lažne, sve su češće pa je Medi sve traženija. Na teren izlazi prva.


- Puštamo psa prvo, pas ponjuši kofer torbu i slično nakon toga ako pas ne pokaže nikakav interes, ne markira to znači ne sjedne ili ne legne onda idemo ručno pregledati što se nalazi unutra, za HRT Dnevnik rekao je Filip Jurković, vodič službenog psa za detekciju eksploziva u Regionalnoj protueksplozijskoj jedinici Zagreb.


Uz prostorije s kovčezima, psi imaju i traku za trčanje. Tu je i vanjski poligon na kojem uče komande. Redovito idu na veterinarske preglede. Edukacija pasa traje pola godine, a uz to najvažnije je da pas, kao i vodič, u kriznim situacijama ostane izrazito miran.


- Ono što je specifično kod psa za detekciju eksploziva prilikom detekcije on mora markirati, on mora biti miran ne smije biti lavežan i ne smije biti pokreta šapom, kazao je Miroslav Puž, glavni policijski savjetnik i voditelj Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.


Lavež i pokret ipak su poželjni kada je riječ o psu koji traži drogu. Takav pas je Snupi, u policiju je stigao iz azila i sada je svakodnevno aktivan u službi. 


- On je zbilja naša maskota i prezadovoljni smo s njim inače pas nam je došao iz azila igrom slučaja i sudbina je odredila da postane službeni pas, istaknuo je Ivan Križić, pomoćnik voditelja Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.


- Pokazao se izrazito dobar za detekciju droga simpatičan je svi ga vole on uživa u radu zbilja i to mu pričinjava zadovoljstvo, dodao je. 


Traganje doživljavaju kao igru za koju su i bogato nagrađeni, a iako se doimaju opasno, kažu vodiči, velike su maze.


- Privatno su maze i žive u našim domovima u našim kućama. On je star 4 godine, inače je taj psić kao štene bio moje štene kojega sam ja donirao u službu i nakon toga sam s njim vježbao i kasnije počeo raditi u službi, rekao je Krešimir Majvald, Interventna jedinica bjelovarsko-bilogorska.


Za rad u službi uz Rokija, Medi i Snupija školuje se još 20 pasa, koji će se, ako prođu zahtjevne ispite, već sljedeće godine naći uz nogu policijskih službenika na rješavanju najtežih zločina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!