Slavenovih tisuću kilometara u kolicima za osmijehe na licima

25.01.2023.

18:02

Autor: Saša Užarević/V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Slavenovih tisuću kilometara

Slavenovih tisuću kilometara

Foto: HTV / HRT

I ove godine dnevni list 24 sata i Hrvatska radiotelevizija, dodjeljuju priznanje ''Ponos Hrvatske''. Hrabre, dobre i poštene nagradit ćemo 18. put! Svečanost dodjele održat će se 4. veljače na Prisavlju, a do tada, svakoga dana u našoj emisiji predstavljamo dobitnike priznanja.

Slaven sigurno može biti Ponos Hrvatske. Ovaj mladi čovjek, iako teško pokretan, odlučio je pomagati drugima. Slaven Škrobot pokrenuo je humanitarnu akciju 'Slavenovih tisuću kilometara u kolicima za osmijehe na licima' kojom je prikupio sredstva za bicikle za osobe s invaliditetom.

Slaven Škrobot pravi je primjer kako volja za životom može pobijediti i najveće životne prepreke. Pri skoku u more Slaven je ozlijedio kralježnicu i morao se suočiti s dijagnozom tetraplegije. 

Ovaj hrabri čovjek nije se želio predati depresiji. Iako teško pokretan, odlučio je pomagati drugima. 

Slaven Škrobot pokrenuo je humanitarnu akciju 'Slavenovih tisuću kilometara u kolicima za osmijehe na licima' kojom je prikupio sredstva za bicikle za osobe s invaliditetom.

- Prije svega bih htio reći da sam taj svoj bicikl koji je prilagođen dobio zahvaljujući svojim pratiteljima koji su mi skupili gotovo 10 tisuća eura u pet dana. Kada sam dobio taj bicikl, htio sam se odužiti tim ljudima. Biciklirao sam Krk, Dugi Otok, Vis i Mljet. Tu se dogodila ideja da bicikliram Jadranskom magistralom, rekao je Slaven.

Svjestan je, kaže, koliko bicikl može značiti osobama s invaliditetom koje žele ostati aktivne.

- Zapravo htio sam dati smisao tom projektu. Nazvao sam ga „Slavenovih tisuću kilometara u kolicima za osmijehe na licima” i odlučio sam da skupljam sredstva za još 4 posebno prilagođenih bicikala jer sam htio nekome drugome omogućiti da se osjeća kao ja, rekao je Slaven.

Dodaje kako bicikl daje osjećaj slobode i samostalnosti. On je nakon 12 godina otišao sam negdje sam. 

Unatoč teškoj dijagnozi Slaven živi aktivno.

- Pa zapravo ja sam prije bio aktivan. Bio sam dosta u sportu. Za mene opcija odustajanja nakon ozljede nije postojala. Kada ti se ovakvo nešto dogodi imaš dvije opcije. Ili ćeš ostati doma i samosažalijevati se ili ćeš nešto napraviti, naglasio je i dodao kako je za njega bila opcija samo jedna i imam prijatelje koji mi pomažu i kako kaže, ima glavu tvrdu i upornu.

Slaven je oduvijek volio pomagati drugima.

- Uvijek sam volio pomoći nekome drugom, ali nakon nesreće nisam imao fizičku mogućnost da nekome pomognem. S ovim biciklom i stranicom koju vodim pomoći ću svakom ako mogu, naglasio je.

Slavenovo veliko i plemenito srce sigurno je ponos Hrvatske, a on s osmijehom ističe da će i dalje pomagati drugima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!