Slavko Stilinović - Ličanin zaljubljen u masline

10.04.2023.

07:00

Autor: Borka Juras Slamić/T.V./Plodovi zemlje/HRT

Slavko Stilinović - Ličanin zaljubljen u masline

Slavko Stilinović - Ličanin zaljubljen u masline

Foto: HTV / HRT

Slavko Stilinović rođeni je Ličanin koji se zaljubio u masline. Učitelj po struci davnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća oženio se Dalmatinkom i došao živjeti u Tisno na Murter. Supruga je naslijedila mali maslinik, a Slavko se, radeći u njemu, zaljubio u masline i sad ih već ima više od 400. Ovjenčao se brojnim nagradama i priznanjima. 

Preko ličkog mosta do dalmatinskog maslinika. Ova oaza smještena je u Ivinju, u zaleđu Tribunja. Slavko Stilinović u svojim maslinicima ima 400 maslina. Posla je preko glave, ali radi se s guštom.

- Ja ne mogu reći da je maslina za mene samo ljubav nego želja i volja, objašnjava Slavko.

A ljubav ta došla je, kako to u životu obično biva, slučajno. Najprije se Ličanin zaljubio u Dalmatinku.

- Mi smo se upoznali davne 1969. godine u Polači kod Knina. On je prosvjetni radnik, bio je učitelj, radio je, a ja sam radila u pošti u Šibeniku i onda su me po potrebi slali na teren. Tamo sam obučavala jednu curu, nije baš ono išlo, 3 mjeseca sam ostala i eto tako je to počelo, prisjeća se Branka Stilinović.

I traje već više od 50 godina. Branka je naslijedila 40-ak maslina, a Slavko s vremenom stigao do 400.

- Moje masline imaju sve ime. Imena su im pola lička, pola dalmatinska, a to je zato što ličke podnose dobro studen, a dalmatinske sušu. I kad se udruže urod opet dobar, priča Slavko.

Uzajamno se osjećajući, nakupiše tako u više desetljeća brojna priznanja. Štoviše, Slavko Ličanin donio je i prvu zlatnu medalju za maslinovo ulje u Murter. Slavko je i prvi kojem je u tom kraju palo na pamet zalijevati masline.

- Bile su žedne i onda me je nekako povuklo, taj kanal koji ide iz brda ovamo. Odlazila je ta kišnica, pusta voda, dolje u polje, a nigdje nije bila iskorištena. I onda sam se odlučio na na iskop bazena. I mislim da nisam pogriješio, to je bila investicija, međutim mi imamo vodu za cijelo ljeto. Ja i moja supruga dođemo, uključimo to s pumpom, masline sve plivaju i tako tri, četiri, pet puta, objašnjava maslinar. 

Prevalio je Slavko 80-tu, stigle su i zdravstvene tegobe, ali i dalje sate i sate provodi uz svoje masline.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!